Filatelista

ništena lažnim jednokružnim žigom BUCURBSCI od 17 OCT. ;

Пат и ek aa LD BO и дани =“ ТЕ о КОТЕ 1, a A ' » 5 || Ги 7 ћ =. = ~ a:

т 5 В. спођег, 2прсапа 125 (6 Ба

Зла), poništena prstenastim žigom, od koga je Čitljivo samo ... BATA. Marka originasa, zupčanje. lažno.

8) 5. B. cinober, zupčana 191/»>- (C. 'byr. 31a), poništena mprstenastim žigom BOLGRAD od 925. 5. Marka ispravna, zupčanje foalsifikovano. ~

9) 20 par. crna | crvenkasta 1 5 рат. crna | sivo-plava (C. br. 15a i 16), poništene jednim lažnim prstenastim Žigom BUCURIE:SCI od 16. 12 obe marke. Otsečak pisma falsifikovan.

10) 5 par. crna | plava (C. br. 15a) porištena lažnim prstenastim Žžigom TIRGOVISTEA s nečitkim datumom. Pismo falsifikovanmo. :

11) 5 par. plava (C. br. 12) u osmercu poništena sa tri lažna mprstenasta žiga CRATOVA:. od 5. 6. Na falsifikovanom otsečku pisma.

19) 5 par. plava | crna i 4 B otvorenoplava, obe u paru (С. br. 15b) i 19 a), ponrištena sa dva mpretiska lažnog prstenastog žiga BUCURESCI | DUPAMIADI od 5. 6. Na falsifikovanom oftsečku pisma.

13) 5 Dar. plava u četvercu (C. br. 12x), poništene jednim celim i drugim затпо роlovinom lažnog žiga BUCURESCI od

2 i.

Svi, sem 5), nose oznaku ispitivača R. ZOSCSAK. Neki su i s atestima Zoscsaka i od Witzlebena.

Sve su ove primerke ispitali i Royal Fhilatelic Society u Londonu, a većina i u poznatom Fridlovom eksperntom komitetu, pa.su i oni došli do istih rezultata koji su ovde navedeni.

Ove marke potiču od nekog Wassilin iz Soluna ili od Birnera iz Tel-Aviva.

NEMAČKO IZDANJE ZA ZADAR

U poslednje vreme pojavile su se, naročito u severo-zapadnim Ктајеуџпа Меmačke, falsifikovane zadarske marke, kako posebne, tako i na celim pismima.

U većini slučajeva se radi o kovertama s falsifikatima maraka Mih. br. 28—29 i

= e OC Va! Orl 48" 190 27 o

рогјо maraka. Marke su više ili manje

čiste s otiskom dela žiga „ZARA — SUCC.

1 — BARCAGNOP”, kod kojih su datumi upotrebe iz meseca oktobra-decemibra 1943 g. s rimskom brojkom godine XXII. Originalni žig filijale pošte Zadar, na l-oju se očito ovo odnosi, nalazi se u ovom obliku od dužeg vremena u rukama fal-

sifikatora, što se odnosi takođe i na jedan ·

žig otpravništva pisama u glavnoj pošti u Zadru. Isto tako i otisci gumenim žigom,

Кеју 61 trebalo da su upotrebljavani kao

provizorne R-nalepnice, nisu bili ranije udarani i bili su do sada stavljani samo na falsifikatima celih pisama. ' Nasuprot originalima radi se Код ргеtisaka o formalno dobro izvedenim imitacijama očevidno izvršenim s klišeima za ravnu štampu. pri čemu kvarcna reakcija pokazuje samo mala diferenciranja. Falsifikati su do danas poznati, samo na osnovnim markama serije za vazdušnu poštu. pri čemu skorašnja pojava falsifi-

TFovanih porto maraka (Segnatasse) daje

povoda da se može zaključiti da prakfično postoje u ovom izvođenju sve vrednosti prvog izdanja.

Sve marke uslovliavaju ispitivanje, Došto se opasni falsifikati svih vrednosti r.alaze u opticaju. Кај кан su italo-balkanskog porekla i već su ušli u veće zbirke kao dokumenfarni primerci.

Pisma s visokim nominalama takvih

vrednosnica su najbroinija, te pri kupo- .

vini takvih objiekata treba uvek usloviti garanciske ateste.

ЈЕУТТМЕ ZBIRKE TRŠĆANSKJH

MARAKA

U Mihelovom dodafku katalogu br. 4 obijavlieno je da je iz Trsta skrenufa раŽžrila da se u poslednie vreme u masi javМати ponude kompletnih zbirki koie se nude po vrlo ievtinim cenama, i ı kolima se“ nalaze delom i marke (npr. Trst Mih. br. 15. 45, 50. 65 ili paketske marke br. 10, 11) sa falsifikovanim ргеfiggima. Kao i kod svih drugih boljih vrednosti preporučuje se i ovde da se ove marke pre nabavke daju na ispitivanje.

AEROFILATELIJA

NOVE MARKE ZA VAZDUŠNU POŠTU

U „Filatelisti”, u odeljku „Nove marke” objavljene su nove marke za vazdušnu mpoštu ovih mpoštanskih uprava: a) U broju 3—4: Venecuela (6), Dominikanska vepublika (1), Kolumbija (1), Kuba (1 blok), Liberija (2 i 1 blok), Sirija (1) SSSR (4), Haiti (3), i Španija (1); — b) u broju 5/6

Ekuador (3), Kuba .(9), Salvador (2), Sirija (1) i Urugvaj (38).

Brojevi u zagradama znače koliko je ovih maraka izdala dotična uprava.

JEDAN KURIOZFPET STVOREN U BAGDADU

„Der Spiegel” u svom izdanju od 14. XI. 1955 donosi Jednu zanimljivu priču o

95

Trsta.

OI