Filatelista

ТЈ

па

ПИСТИ Пн ок ИЕ |

IO E OM S

„ЕЈРСО —- КОЈЕЛЕЕ", сјизђета шптоктиасјoni list Međunarodnog saveza za Копstruktivnu filateliju. :

Dobili smo br. 3 ovog lista, punog vrlo dobrih i za motivske sabirače vrlo interesantnih stvari, raznih obaveštenja i uputa u Ovu vrstu filatelističkog хапшпапја. U ovom broju maročito se ističu obaveštenja o VII FIPCO-kongresu i o Prvom međunarodnom danu konstruktivne filatelije, a produžuje obaveštenja o movitetima iz celog sveta izdatim u poslednje vreme raspodeljenim po raznim motivima.

— Katalog specijalnih žigova Austrije 1848—1918

U izdanju A. Kosela u Beču, kao specijalna sveska „Austria PFilatelist” izdat je prvi deo ovog kataloga, па 12 strana, me-

i Ед ~ —

đu kojima ima žigova pošta koje su danas u granicama FNRJ. .

INTERESANTNA STRUČNA KNJIGA O SPRECIJALITETIMA MAĐARSKE

savez filatelista Mađarske je izdao medavno, vanredno dobro obrađeno stručno сејо род naslovom „МАСУАВ ВЕГУЕСKULONILEGESSBGEK KEZIKONYVE” („Priručnik specijaliteta mađarskih mara– ka”) — u kojem se većinom u #ађејагпота pregledu — sa naznakama pojedinih cena kako za neponištene, tako isto i za poništene marke — prikazuju svi specijaliteti mađarskih maraka od početka do danas.

· Naročito je velika pažnja poklonjena obra-

di vodoznaka, retuša pojedinih ploča i zupčanjima. — Ovaj priručnik je neophodan svakom specijalnom sabiraču mađar–skih maraka. Cena priručnika je 24 forinti.

IZLOŽBE

MEĐUNARODNA IZLOŽBA U NJUJORKU „PFIPEX”

Između 28 aprila i 6 maja 1956 održama je peta međunarodna filatelistička izložba u Njujorku. Prema dobivenim izveštajima, to je bila do sada najveća filatelistička izložba u svetu. Bilo je prodato 268.000 ulaznica, i to je najveći poznati broj posetilaca na jednoj filatelističkoj izložbi. Na izložbi je 105 trgovaca imalo svoje štandove, koji su stalmo bili opsednuti poseftiocima. U izložbenim prostorijama bio je uspostavljen jedam veliki poštanski ured. Za vreme trajanja izložbe bilo je ртодаћо 2,013.019 izložbenih blokova, 5,251.999 ma– raka od 3 c, sa slikom Koloseuma, 510.000 koverata za vazdušnu poštu i 1,080.000 izložbenih dopisnica. Žigova „prvog dana” bilo je udareno na 88.470 blokova i ma 370.935 „koverata prvog dana” s markama od 3 c. — Pošta je proizvodila poštanske marke i koverte za vazdušnu poštu.

Na izložbi ie bilo 3.392 izložbena rama, od kojih su 2.340 bili izlagača koji su se takmičili za nagrade. Bilo je 750 izlagača Tilatelista, od kojih je 350 nagrađeno. Jedna trećina nagrada (125) dodeljema je izlagačima izvan SAD. — Najveći trofej dobio je Robert Hofman iz Montevidea za zbirku Urugvaja; trofej majbolje сђаке XX veka trofej amer. ministra pošta dobila je Ethel D. Mc Coy i primila ga je iz ruku samog ministra.

U međunarodnom salonu bilo je zastuрђепо 69 пасјја за svojim izlošcima.

IZLOŽBA U VARŠAVI I BUDIMPEŠTI

U oktobru ove godine bila je priređena u Varšavi jedna izložba poštamskih mara-

VIAVHSODRO

ooudoA OMUYH"MT G/37V.

ka, na kojoj su bile izložene samo mađar– ske manmke. U isto vreme je u Budim-

178