Filatelista

= OSA MI OBE Би и = ~ > -

pešti otvorena izložba mpoljskih maraka, Obe zemlje su povodom „ovih izložaba. izdale prigodne marke, ma kojima su obrađeni motivi iz ove teme. :

IZLOŽBA MOTIVSKIH ZBIRKI .

U HOLANDIJI | 3 Povodom офштауапја ЕТРСО Копетеса

u Vlaardingenu Код Кофегдата u Holan-_diji biće prvih dama septembra priređena nacionalna holandska izložba motivskih zbirki maraka. Na ovoj izložbi biće 3 sep-5 Теторта 1956 upotrebljen specijalni žig ma ispostavi pošte u izložbenim prostorijama s tekstom. 7. ЕТРСО-КОМСВЕ5 — Dag der Beeldphilatelie”. Biće izdate i naročite dopisnice s raznim motivima, koje će svakako obradovati svakog skupljača maraka po motivima.

AUSTRISKA IZLOŽBA VAZDUŠNE POŠTE

Austrisko društvo 2Ккираса maraka vazdušne pošte, s pomoću Austriskog filatelističkog saveza, priređuje od 2 do 9 decembra 1956 u Beču austrisku izložbu vazdušne pošte, povodom. 25 godišnjice svoga postojanja.

IZLOŽBA „BVROPSKE” MARKE

U PARIZU

Na dan puštanja u tečaj „evropske marke, priređuje se u Parizu, od 15 do 17 septemibra 1956, velika specijala izložba maraka. Na ovoj izložbi učestvovaće wvih Sest poštamskih uprava „Male Evrope? (Francuske, Belgije, Holandije, Метпаске, Italije i Taigksenburga). Tu će se рокагаti ceo fok postamka „evropske mamke” svih šest članica ove zajednice. Ali, priređivači su hteli da prikažu gledaocima pored „evropske marke, koje su vrhunac izdamja svih tih zemalja, koje su pristupile гргоjektu izdavanja zajedničkih maraka, još i njihove prve marke, koje su one izdale, — te će se dakle, videti i prva izdanja starih Nemačkih država, Francuske, Belije, starih jtalijanskih država, Holandije i Luksemburga. — Stručni filatelistički listovi, framcuski i drugi, pišu da će ova izložba biti jedna od najznačajnijih раriskih izložaba po svojoj vrednosti, zamimljivosti i kvalitetu izložaka — posle СТТЕХ-а. — Predviđene su i tradicionalne uspomene malksimum-karte i djlustrovane koverte za prodaju posetiocima.

IZLOŽBA MARAKA U IDRIJI

U Idriji je, u okviru jedne mesne izložbe, priređena i filatelistička izložba tamoSnjeg filatelističkog društva, koje se ро аgilnosti ističe među. filatelističkim orgamizacijama Slovenije.

Na izložbi je učestvovalo 10 izlagača 7 redovnih i 3 omladinca. Izložba je imala

ПИ pria ia а |

5 lepog uspeha. Bile su izložene mamke Ju- j goslavije (stare i FNRJ), Austrije, Italije

i dr. Posetilaca je bilo oko 3.000. Svi su. izlošci bili nagrađeni nagradama u mar-– kama u ukupnoj vrednosti od 5.000 dina ra. U ocenjivačkoj komisiji bio је drug Julije Bar u ime Pilatelistične Zveze Slovenije. SMOTRA MARAKA U PRIŠTINI

U Prištini ne postoji ni podružnica, pa Е ni povereništvo, — pa ipak u njoj filateli-

_ Sstički život dolazi do jačeg izražaja nego:

u mmogim drugim mestima s podružnica-_ ma s većim brojem članova. Zasluga za.

10 pripada vrednom i odamom prijatelju.

Tilatelije, drugu Ivanu Svjetovu. On se na ročito ističe svojim radom s omladincima i pionirima: daje im savete, upute, pomaže-

. im da dođu do maraka putem: nazmene, da

зтедији битке, ра је 5 njima, od TF do 3 septembra, priredio jednu malu, ali inte-

· resantnu smotru maraka — „IT filatelisti-

čku izložbu odreda izvidmika i plaminki „Miladin Popov” u Prištini. — За «ктотnim sredstvima i skromnim izlošcima ova је smotra ipak uspela i zainteresovala širi krug, pa je i mesitni list, organ tamošnjih socijalista „Rilindja„ od 9 septembra doneo opširniji prikaz. Četrnaest mladih 12lagača privuklo je preko 900 posetilaca, koji su bili potpuno zadovoljni gledajući skromme, ali lepo uređene izloške. Glavni

179