Filatelista

организовану службу издавања таквих омотница, — „с главним задатком да од стране организоване филателије да културни прилог и обележје разних догађаја, годишњица и приредаба из бујног културног и друштвеног збивања наше домовине“,

До краја ове године биће издате ове спомен омотнице: |

1) У част ДАНА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА — 24. Х. 1956, шест илустрованих спомен омотница према цртежу Др. П. Тавранића и с пригодним жиговима (према цртежу Боре Лазаревића (Београд, Загреб, Љубљана, Сарајево, Скопље и Титоград). — Цена комплету (6 омотница с приг. жиговима на маркама за вазд. пошту од 1 дин.) је 120 динара.

2) Поводом ХУГ ОЛИМПИСКИХ ИГАРА У МЕЛБУРНУ — 24 Х. 1956, илу-

"строване омотнице према цртежу Др. Гавранића, са жигом ПРВИ ДАН ЗАГРЕБ

на комплетном низу пригодних марака (8 вредности укупне номинале 330 д.). Цена омотници 400 динара.

3) Поводом СТОГОДИШЊИЦЕ ГОРЈАНОВИЋА-КРАМБЕРГЕРА, знаменитог хрватског геолога и палеонтолога, проналазача Крапинског прачовека илу= стрована омотница с приг. жигом — 25. Х. 1956 — обоје према цртежима Др. Гавранића, на марци од 1 дин. за вазд. пошту. Цена 20 дин.

4) У спомен 75 ГОДИШЊИЦЕ СМРТИ ХРВАТСКОГ КЊИЖЕВНИКА И TIM-

СНИКА А. ШЕНОЕ илустрована омотниHa с пригодним жигом — 13. Х1. 1956 обоје према: цртежима. Др. Гавранића, с марком од 1 дин. за вазд. пошту. — Цена 20 динара.

Наклада ових издања: Дан УН 500 комплета, Олимп, игре 1000 комада, Top-

"Јановић и Шеноа по 1000 комада. Пору-

џбине са слањем новца до 18. Х. 1956. Уз то треба послати и 20 дин. (за обичну) или 50 дин. препоручену пошиљку на тек. рачун Фил. савеза Хрватске 401606/1-К-586 с ознаком зашта се шаље.

ИЗ САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Нова управа Савеза

На екупштини Савеза филателиста Б. и Х. изабрана је нова управа у следећем саставу: Управни одбор: Претседник Милиновић Анте; н–претседници Шибеник Албин и Бендеља инж. Божо; секретари Харашлић Ибро и Бач Вилко; благајник Асанчић Стјепан: Буцоњић. инж. Миливој, Кабиљо Мориц, Пашић Надзорни одбор: Ловреновић Мато, Ел—

-знер Рико и Жакула инж. Сократ— Суд

части: Боначић Др. Мато, Ковачевић Др. Боро и Фрљ Мухамед.

Адреса Савеза: Сарајево, пошт, фах 57. — Тек. рачун Савеза: САВЕЗ ФИЛАТЕЛИСТА БиХ — САРАЈЕВО 702-Т-301—

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА |

Питање А. Б. из Београда: Како треба скупљати машинске жиговег

Одговор: Стварање ма какве збирке, па и збирке машинских жигова треба скупљати према свом нахођењу и уређивати по свом укусу.

Код скупљача жигова главно је да се има слика целог жига, да жиг буде jaсан, да не буде замрљан, нити на замрљаном папиру.

Да ли ће машинске жигове скупљати на целим ковертама или на фрагментима, то је ствар нахођења самог скупљача. По нашем мишљењу сувише би строг био захтев скупљања тих жигова само на целим ковертама. Друга је ствар код »коверата првог дана“ и код „максимум карата“; код њих треба скупљати целе објекте. Код машинских жигова довољно је имати лепо опсечен жиг, са довољним рубом папира око жига и залепљеног на црном папиру, који треба око фрагмента са свих страна подједнако да прелази

папир са отиском жига (око 2 мм). Те фрагменте треба опсецати у облику правилног четвероугла.

Како ће се сада тако опремљени фрагменти уређивати у албуму, зависи од скупљача и циља и размере скупљања: по местима, по хронолошком реду, по темама, по државама итд.

Свакако, и скупљање ових жигова на целим ковертама има својих добрих страна, па ако сте већ почели тако да скупљате, ви и наставите; једино ће вам збирка бити мало гломазна, али и то се да средити са мало труда и воље. e

Миљко Радошевић поставља питање о давању на кредит марака и филателистичког прибора.

Одговор: Не може се само водити ра– чуна о користи, коју би имали „млади сакупљачи“ од набавке марака и филателистичког прибора на кредит, већ се мора водити рачуна и о принципима радње, а и, у великој мери, о ризику давања кредита без икаквих гаранција.

182