Filatelista

филателије. С оваким човеком филателиста не би имао тешкоћа у доказивању користи од филателије, да је доносилац напретка у друштву и задовољства у раду.

Свака поштанска марка у својој суштини крије неку значајнију појаву из живота дотичне земље. И према томе, макар и површно прелазећи преко низова емитованих марака, човек ће из тих малених сличица стицати велико знање о народу те земље, јер марке говоре о стварности, о специјалним одликама и карактеристикама његовим. Узмимо, например, строј данашње Југославије, земље социјализма! Зар није она оличена и правилно публикована на овим малим сличицама, које њену стварност разносе као весници новог стварања широм целог света2 Довољно је прелистати албуме с нашим маркама и погледати од првог издања од 1945 године, па редом све до најновијих издања наше Дирекције: „флора“, „фауна“, „културни споменици“, „олимпијада“ и др. па ће се видети путања преко које се калила и како се стварала Нова Југославија под мудрим руководством њеног Вође. На поштанским маркама су походи партизана, стварање Републике, ослобођење Београда, омладинске пруге, спортови, писци и научници, развој ваздухопловства, богатство земље у сваком погледу. Овако сукцесивно, као на неком филмском платну, ређају се збивања, од којих је на крају поникла хармонична социјалистичка Југославија. Као прави творци овога напретка су народ и вође, покретани истом вољом, истим мислима, а васпитани у крилу револуције, увек способни да правилно одаберу циљеве и начине за извојевање победе под суоченим тешкоћама.

Из овога јасно се види да наша поштанска марка својим сличицама упознаје светску јавност са стварношћу У Новој Југославији.

р. В. браде

С друге стране поштанска марка, као украс у албуму наше омладине, преваспитаваће генерације, одвлачећи их од лоших забава и страсти. Наша омладина као симпатизер или активни филателиста допуњаваће преко њих своје знање из разних области науке. Омладина ће се навикавати на оцењивање лепог, на јачање воље и истрајности у раду, на штедњу. Филателиста навикава себе на чистоту, на систем у раду и на много других корисних ствари. И према томе филателија оплемењује душу и преноси свог љубимца кроз све делове света, учећи га политичким стројевима, познавању валуте, расном шаренилу земаљских становника и свему корисном и добром. Оваком чаробном способношћу филателија хармонично делује, умирујући, на душевни живот човека. Та путања непрекидне егзистенције разних појава у свету челичи знање не само садашњности, него и прошлости, дочаравајући пред очи филателисте сав поступни напредак и културу народа. На овај, не баш тежак начин филателиста и без знања језика упознаје битност свих народа кроз векове. Преко филателије се зближавају народи, упознају се, шире мировну политику и љубав међу људима. Она на првом месту преваспитава омладину у правцу да упознаје, воли и љуби своју отаџбину, да цени њену лепоту и да се жртвује за њу. С друге пак стране разбија досаду у слободним часовима. Иначе у упоређењу филателије с другим потребама у напретку човечанства, данашњи културни свет јој придаје велику важност, те је филателија као предмет уведена у многим средњим школама и универзитетима. С овим је она постигла кулминацију у свом развоју и њена улога на културно-научном пољу је далеко надмашила сва очекивања нас, филателиста у двадесетом веку.

Sreske taksene marke

Od 1954. godine prvi put se kod nas javljeju i sreska izdanja taksenih maraka. One služe za naplatu sreskih taksa. Ova izdamja, po svome izgledu, slična su sa izdenjima opštinskih taksenih maraka. Štampanje maraka vrše razni štamparski zavođi. One su, najčešće, dosta primitivne izrade, sa nmeukusnim crtežima i bojama. Narodni odbori srezova ne poklanjaju iz-

56

gledu svojih maraka dovoljnu pažnju, smatrajući, verovatno, da, kao marke lokalnog značaja, ne treba da budu od mnaročitog izgleda. Razume se, da nije moguće da svaki srez raspisuje komkurs za izradu crteža, već crteže izrađuju grafička ртедиzeća, koja štampaju marke. Pored toga izgledu ovih maraka potrebno je posvetiti malo više pažnje, a naročito ne ra-