Filatelista

~ 1 - 7

?

беснића, навале, каћуна и бухача. Пуштају се у промет у другој половини маја.

Prigodne marke „II gimnaestrada”

Povodom održavanja Druge gimmaestrade u julu ove godine u Zagrebu, Generama direkcija PTT priprema posebno izdanje prigodnih maraka u seriji od četiri vrednosti, i to od 10, 15, 30 i 50 dinara. ji

Po uže raspisanom konkursu za ovu seriju maraka, usvojeni su idejni crteži Ferde Bisa, akademskog slikara iz Zagreba.

Smelo komponovanim crtežima, u slovu „G”, na svakoj marki prikazane su po dve figure, i to jedna u belom, a druga u crnom — naizmenično vežbačica i vežbač, u raznim disciplinama gimmastike. Iz ovih crteža ogleda se dinamičnost, lepota Dpokreta i masovnost gimnastike, što je ustva-

ri i svrha Gimnaestrade, pa se ovi crteži,

mogu smatrati kao veoma мерен za ге-

produkciju na markama.- ~

couleurs, representant les fleurs des plantes suivantes: la petite centaurće!a belJadone, le colchique, la mauve, la valčriane, la digitale, la fougčre-male, l'orchi"аее еђ 1е ругећге.

Ces timbres seront mis en cours dams la seconde moitić du mois de mai 1957.

Timbres-poste commćmoratifs dG Poccasion de la „Deuxičme Gymnaćestrade”.

A loccasion de la Deuxičme Gymnae– strade qui aura lieu au mois de juillet a. c. a Zagreb, la Direction generale des PTT prepare une mission particuličre de timbres-poste commćemoratifs, dont la serie comprendra апафе waleurs, motamment: de 10, 15, 30 et 50 dimars.

Apres un concours restremt concernant · cette serie, ils ont ete adoptes les dessins

Slovo „G” istaknuto je da bi se podvukao značaj Gimnaestrade koja nema obeležje ostalih sportskih fakmičenja u cilju postizamja velikih individualnih rezultata i dobijamja šampiona (kao maprimer na Olimpijadi, mego joj je svrha da u okviru telesnih vežbi pristupačnih ljudima raznog doba starosti, prikaže razvoj dostignuća, kvalitet i masovnost fizičke kulture kod pojedinih naroda širom celog sveta, a kroz prizmu pedagoškog i estetskog stanovišta.

Na svakoj marki iznad slike stoji natDis „II gymmaestrada 1957”. To je mzvaničam međunarodni naziv ove sportske manifestacije koji je usvojen po holandskom predlogu, posle 1 gimnaestrađe održane u Roterdamu 1953 godime.

Marke će se štampati dvobojno u bakrotisku Štamparije „Ljudska pravica” u Ljubljani, gde su već više puta uspešno štampane naše prigodne marke. Inače uobičajeni format naših prigodnih maraka, a štampaće se u fabacima po 50 komada. Pretpostavlja se da će biti puštene u promet pre početka Gimnaestrade.

Пут

de Ferdo Bis, peintre academique de Zagreb. Ces ftimibres seronts imprimes en ftailledouce, bicolore, dans lImprimerie „Ljudska pravica” a Ljubljana, ou on a dćja pluseurs fois executeć avec succečs nos timbres-poste commćmoratifs. Format: celui ае nos timbres-poste commćmoratifs, comme d'habitude; en feuilles de 50 pičces.

Is seront mis en cours probablement avant linauguration de la Gymnaćstrade.

Tražim za zbirku dopro sačuvana pretfilatelistička pisma stare Srbije, pisma iz

perioda Kneževine sa raznih pošta, pisma kneževine Srbije sa crvenim žigovima kao

i polutke maraka iz perioda 1867/70. —

Uzimam samo prvoklasne komade a pla-

cam najviše cene (znatno iznad svih kata- j loga!)

Ing. MIRKO VERNER Poštanski fah: 81 NOVI SAD