Filatelista

U svečanoj okrugloj dvorani je društveni izložak „Hrvatsko filatelističko društvo kroz 60 godina”. Na središnom mestu je bista Maršala Tita, a oko nje izlošci sa svim značkama, plaketama H. P. D. od 1897 do danas; uz to počeci filatelističke štampe kod nas itd. Na zidu je poređan niz Vifrina, u kojima je pretstavljen istoriski razvoj Hrvafskog filatelističkog društva, sa slikama prvih članova i upravnih odbora, slike svih izložbi i dr.

U dvema dvoranama poređano je 208 vifrina s izlošcima 30 članova H. FP. D. U jednoj su smešteni u glavnom izlošci jugoslovenske grupe i samo dva evropskih zemalja. a u drugoj ostali izlošci evropskih zemalja, prekomorske zemlje, zračna роšta. motivske i tematske grupe, pretifilatelističko doba i celine.

U izložbenim prostorijama je postavljena i izložbena pošta, na kojoj se upotrebljava prigodan Žig.

Zagrebački BDOC-servis prodaje prigodne koverte, za koje je, kao i za prigodni 215, izradio crteže član H. F. D. Franjo Ivkanec. Н. Е. О je izdalo i „Vodič kroz XXIII izložbu. H. F. Društva u Zagrebu”.

SMOTRA MARAKA CRVENOG KRSTA U BEOGRADU

Konačno smo opet dočekali jednu smotru maraka u Beogradu!

Prošle su dve pune godine, kako naš glavni grad nije imao ni izložbe ni smotre maraka. Dug je to period i velika je to praznina u propagandi filatelije. Konačno, tišina je narušena i to skromno. Sve se to odigralo nenadano i došlo nam je u času, kad je nismo očekivali.

Ova smofra održana je 11—18 maja 0. Е. рода imemom „Izložba maraka Crvenog Krsta”. Organizovao ju je Podmladak Crvenog krsta, opštine St. Grad. Za izložbu je uskupliena svečana sala Jugoslovenskog Crvenog krsta u Siminoj ul. br. 19. Prostostorije su prikladno odgovarale mameni. 'xJlaznica nije postojala, osim ako ne pome=

nemo kasice Crv. krsta, u koje su pose-

tioci darovali svoje skromne priloge. Izlagač, beogradski filatelista i član upravnog: odbora SPS-a, Miodrag Milenкои ispunio je svojim motivskim ekspoiatima 13 vitrina. U prvoj vitrini bile su тпатке Crv. krsta Jugoslavije, a u sledećih sedam vitrina marke Crv. krsta drugih zemalja; u poslednjih pet vitrina bile su marke za borbu protiv tuberkuloze. U vitrinama bili su ukusni tekstovi u vidu раrola; vitrine s markama Crv. krsta nosile su njegov znak, dok antituberkulozne marke суој dvostruki crveni krst. Marke su postavljene na crnu podlogu ispod celofana, a sve ovo na belim kartonskim listovima. Zbirka je od neponištenih maraka,

Ји И Мита ЕУ

dobro tehnički obrađena i sa Пана tek stovima.

Posetilaca je bilo preko 350, mahom omladinaca (što nas veseli). Dežurnu službu vršila je omladina.

Zaključak: uspelo je i krenulo je.

Dr. B. N.

LOKALNA IZLOŽBA POŠTANSKIH MARAKA U SENTI

Filatelisti podružnice SFS u Senti priredili su od 22. IX. do 2. X. 1957 godine u velikoj sali SNO-ra desetodnevno filatelističkocnumizmatičku izložbu.

Na ovoj izložbi bilo je izloženo mnogo lepih objekata, a naročito su se istakle tematske zbirke — koje su nailazile na najveće interesovanje mosetilaca.

Za vreme trajanja ove smotre senćanska pošta je upotrebljavala ukusam prigodni žig i posebnu dopisnu kartu — Који је dala izraditi senćanska podružnica SES-e.

Dobro organizovana smotra maraka u Senti treba da posluži kao primer ostalim

podružnicama — jer su senćanski filatelisti pokazali, da se sa malo sretstava moге mapraviti dobra mpropagandma smotra maraka. Najveću zaslugu oko organizovanja ove izložbe imaju.senćamski filatelisti profesor Erdelji Ištvan i Tripolski Сега,

133