Filatelista

~ ~ 55 =

NAŠE R

PRONAĐENO PISMO SA DRUGOM POLOVINOM PREPOLOVLJENE MARKE KNBŽEVINE SRBIJE IZ 1869 GODINE

U godinama 1869/70 mupotrebljavale su neke pošte u kneževini Srbiji prepolovljene poštanske marke u pomanjkanju odgovarajućih poštamskih vrednosnica za

ETKOSTI

je pošta u Kruševcu ргеројоу ауаја тпатke u kosom (diagonalnom) ргауси. — Оаkva su pisma vanredmo retka i до danas su bila poznata svega 2 takva pisma, jedno u zbirci ing. Mirka Vernera — a drugo u zbirci maraka Ambasadora Belgije u Jugoslaviji g. Žorža Delkoanja.

Sada posle 88 godina poznati sakupljač maraka Srbije iz Kanade g. Rašić Miroslav je pronašao još jedno takvo pismo u T.ondonu, a da je slučaj još interesamtniji, ma ovom pismu se nalazi druga polovina (gornja. leva polovina — vidi sliku!) — marke, koja je prilepljena u Kruševcu na pismo koje se nalazi u pomenutoj zbirci g. Delkoanja.

Pismo koje je Rašić pronašao predato je ma kruševačkoj pošti 22 oktobra, a ono kod g. Delkoanja 28. oktobra 1869 godine — tj. jedan dan kasnije. Na pismima se nalazi prepolovljena marka od 40 para 1. izdanja -iz 1869 godine sa mešovitim zupбапјета 972: 12 — Гоја žiga je zelenkasto plava.

5 от na vanrednu retkost ovih primeraka i interesaninost slučaja mpronalaska ove koverte — oba ova pisma biće izložena u movembru mesecu ove godine na izložbi specijalnih sabirača poštanskih maraka u Kanadi u Royal Ontario Museumu.

RETKA SLUČAJNOST KOD OKUPACIONIH IZDANJA MARAKA CRNE GORE

| ве у

frankaturu pismenih. pošiljaka. — Мајсеšće se prepolovljavale marke od 40 para 1. izdanja maraka sa likom kneza Milana. Prepolovlijenje se u glavnom vrši е-

||

secanjem maraka u vodoravnom. ili okomitom pravcu, ali bilo je i izuzetaka — te

Sakupljačima maraka Crne Gore je poznato da su nemački okupatori u Grnoj Gori 1943 godine mpreštampali Njegoševu seriju (štampanu u Rimu — katalog „Jugofilatelije” br. 24—83 i avionske: 10—15)

preštampali sa pretiskom: „Nationaler Ver= waltungsausschuss 10. XI. 1943 — međutim

\

134