Filatelista

РЦ И и Op O

вредност од 5 Дин. у карминастој боји. Слика на овим маркама преставља рударско окно, — јер је угаљ главни индустриски артикал овог среза. ~

"Треће издање (у ствари У издање) таксених марака уследило је након реорганизације и стварима општина 1955/6 г. На њему је текст: „Народни одбор општине Тузла“. Цртеж је сличан ТУ издању таксених марака града Тузле (слика торња за експоатацију соли). Штампане су и ове марке. у Држ. маркарници у Београду, а цртеж је и за њих радио Драгиша Трифковић. Код овог издања имамо следеће вредности: 5, 10, 20, 50, 100. 500 и 1000 Дин. Вредност од 5 Дин. је зелена. од 10 Дин. плавољубичаста, а од 20 Дин. плавозелена. Ово издање је сада у течају.

п. Таксене марке општине Брчко

· Пре рата Брчко је имало једну лепу серију таксених марака: Ни ова садања, до сада једина позната серија таксених марака НО градске општине Брчко, не заостаје за предратном. Ове марке пуштене су у течај 26. МТ. 1954 и то:

1) -5 Дин. зелена

2) 10 Дин. љубичаста 3 20 Дин. плава

4 50 Дин. жута

5) 100 Дин. смеђа

6) 500 Дин. црвена

Слика код ових таксених марака преставља лепу одборску кућу у маварском стилу.

Ш Таксене марке спштине Зворник

Ова општина има два излања таксених марака; оба су рађена истим клишеима.

Т излање штампано је кол Графичког прелузећа у Зрењанину. Хартија је обична жућкастобела, помало порозна. Зупчање је лоше, а штампа мутна, нејасна. Видео сам једино остатак вредности од 500 динара (зелене боје), док подробнија обавештења нисам могао добити, П издање рађено је У Загребу на креластој хартији у лепој и јасно штампи, сочним бојама и с добрим зупчањем. За сада су ми познате следеће вредности:

1 5 Дин. 2) 10 Дин. 3) 20 Дин. 4) 50 Дин.

жута

црвена тамно смеђа светлоплава.

Слика представља Дрину са плавом, а у позадини контуре старог града Зворника. Текст: НО Градске општине Зворник, IV. Таксене марке среза. и општине Власеница

У венцу између два класа налази се слика фискултурног дома у Власеници, а позади је масив Плоче.

За таксене марке среза текст је „HOC Власеница“. Познате су ми вредности: 5 Дин, љубичаста (вредност у црвеној боји) и 100 Дин. светлосмеђа (вредност у црној боји). Код вредности од 5 Дин. постоје светле и тамне нијансе.

Код оснивања нове општине измењен је само текст, који сада гласи: „ноо Власеница“, и то на тај начин, што је гребањем тамне позадине клишеа слово „С“ претворено у „У“. Позната ми је

једино вредност од 20 Дин. плава (вред.

ознака црвене боје). Код ове вредности постоје јаки преливи од светле до потпуно тамне боје.

у. Таксене марке среза и општине Сребреница

За слику таксених марака среза Сребренипа (текст: НОС сребреничког) узета“је слика извора арсенскожелезног врела Црни Губер — надалеко чувене бање. Штампа Графичког предузећа Зрењанин (19542).

1) 1 Дин. љубичаста 2) 2 Дин. жута

3) 5 Дин. сива

4 10 Дин. црвена

5) 20 Дин. светлозелена 6) 50 Дин. —

ту 100 Дин. зелена

8) 250 Дин. —

9) 500 Дин. —

Постоје два штампања која: се осетно разликују у боји. Тако, код вредности од 20 Дин. имамо светлозелену и зеленожуту боју.

За таксене марке општине остала је иста слика (вгело Дони Губер). Текст је: „НОО Сребреница“. Штампарски арак је

састављен из 5 Х 5 марака. Штампане у Графичком предузећу Зрењанин. — 24. VII. 1956.

1) 1 Дин. љубичаста (5125) 2 5 Дин. жута (3125)