Filatelista

'U broju 12 za decembar 1957: „Milate"listička štampa i problemi oko nje” od V. 'Ercegovića, „Jubilej frojice jugoslovemskih književnika” od Dr. J. Eisiha, „Atom:sko doba filatelije” od Ž. Zrmca, mastavak "Мапка Ј. Taukačića „Organizacija U. N. i njezine marke”.

~ MIPSTA”, IJustrovani katalog maraka za prekomorske zemlje та 1952—1957 2.

Četvrta dopuna ovog ilustrovamog Ка-

“taloga za prekomorske zemlje za gore OZmnačeno razdoblje izdata je u solidnom latnenom povezu, sa vrlo lepom i čistom štampom, sa mnogo slika maraka.

Ova sveska, na 375 strana, zahvata u “glavnom razdoblje 1955—1957 wgodine, ali od mekih zemalja ofišlo se i na meka ramija jzdanja, iz neposrednih prefhodnih

godina, — svakako radi bolje i potpunije.

"мете sa prethodnim sveskama iataloga. Naročito pada u oči obrada Kine — od 1948, a mekih mjenih pokrajina od 1941 'Bodine. Avganistan je takođe obrađen оа 1948, Koreja od 1946 godine.

Materijal je tako lepo raspoređen i ta'ko pregledan, da će svakom filatelisti činiti zadovoljstvo da se ovim Kkatalogom posluže. Naročito će pak biti od Комен “onima koji prave zbinke s temama iz car'stva biljaka i životinja, iz razvitka socijalizma u svetu i dr.

Oni koji već imaju ranije sveske ovog kataloga svakako će mabaviti i ovu, ali se 3 sama ova sveska može prepomučiti omima, koje zanimaju izdanja posle Drugog ·svetskog rafa.

LIPSIA. Philatelistisehe Sehriftenreihe. Sveska 2. Wolfgang Posčr „Wie gestalte ich meine Motivsammljung?”

Volfgamgp Pozer je mapisao jednu malu 'Knjižicu, izdatu kao drugu svesku „Niza filafelističkih spisa”, — Која позр пау „Kako da izradim svoju motivsku zbirku?”

U poslednje vreme sve se više obra„~đuju zbirke po naročitim motivima; one imaju sve više pristalica, naročito među mlađim sakupljačima, ali je vrlo čest slučaj da se izgradnjom takvih zbirki bave i stariji filatelisti. I ta velika zainteresova-– “nost za ovaj način sabiramja i bila je razlog da se pripremi ovo delce, upravo uput za one koji izgrađuju takve zbirke.

U ovoj brošurici obrađeni su majpre „razlozi takvog sabiranja i izloženo je šta su upravo zbirke po mioltlivima, dati su „uputi za pripremme radove za takvu zbirku, način obrade albumskih listova, način „ocenjivanja takvih zbirki ma izložbama itd. U drugom delu se govori o motivskim zbirkama, koje se najčešće obrađuju: vera, muzika, umetnost, literatura, tehnika, „saobraćaj, privreda, medicina, dobročin„stvo, zoologija, botanika, geografija, etno_ втаћја, istorija, deca, porodica, sport, slav-

me ličnosti i dr. Na Кгајц 4ан su obrasci kako treba albumske listove obrađivafi. Zgodna 'Knjižica sa sabirače po mohtivima! VERLAG ENZYKLOPEDIE, LETPZIG 05, ЕЏетригвег Strasse 55.

Bolaffis VATICAN CITY SPECIATNIZMDN CATALOGURB — 1958. Izdanje na emgleskom jeziku. Cena 1 dolar. Izdanje Societa culturale opere tipografiche, Via Roma 101. TORINO (Ttalia).

Jezična barijera, koja je wsprečavala mnoge sakumpljače Koji nisu znali italijanmski, sada je otklonjena za mnogobrojne sabirače maraka Vatikana, koji vladaju engleskim jezikom. Izdavačko preduzeće S. C. O. TT. iz Turima publikovalo je ovo izdanmje ma engleskom jeziku, a fo је опај deo o markama Vatikama iz „Bolafijevog kataloga italijanskih maraka” za 1958 godinmu ma italijanskom jeziku.

Radi se o jednoj lepoj svesci od 64 strane. U mjoj je opis svih maraka, Које je izdao Vatikam od 1929 godine do danas. Za svaku seriju katalog daje: datum izdanja, datum prestanka važnosti za frankiranie, ime crtača. i gsravera, sastav tabaka, način izrade, štampariju, vrednost i boju, viodoznai, vrstu zupčama, tiraž, siže, odakle je uzet siže, kratke biografske pbodat'ke o ličnostima čije su slike na markama, razloge izdanja, sve poznafe varijetete papira, štampe, zupčamnja i vodoznaka.

Cene u ovom katalogu su u amer. dolarima i date su kako za pojedine marke, taki i za cele serije, za serije ma kovertama i ma „Movertama prvog dana” i dr. Sve cene su određene u odmosu na stanje cena na tržištu SAD.

Ilustracije su vrlo jasne i prikazuju sve razne tipove maraka, a za poneke date su i uveličane slike radi prikazivanja različitih tipova i štampanja.

Na kraju kataloga dat je i katalog pDoštanskih karata i avionskih koverata Маtikana, — specijalno izrađen za ovaj katalog. Svaki sabirač koji vlada engleskim јеzikom, pomoću ovog kataloga biće u stamju da se upozna sa svim onim što je Dotrebno za marke Vatikana.

Mesečne dopune ma engleskom biće objavljivane u časopisu „Il Collezionista Italia Filatelica”, u kojima će biti obJavljivane pored noviteta i promene cena.

ПРЕТПЛАТНИЦИМА, ПОДРУЖНИЦАМА IM ПОВЕРЕНИШТВИМА

Сваку промену адресе треба одмах доставити на адресу Уредништва Ул. Војводе Драгомира бр. 25.

Новац за „МАЛЕ ОГЛАСЕ" треба слати унапред Уредништву.

22