Filatelista

i пи Boa, o U aa ga Baji

8) Za gimmastički festival Nemačke u 1958 godini.

9) Dve marke Evrope za 1958 godinu.

10) Za 500 godišnjicu zavoda Nikolaus Cusamus.

11) 4 vrednosti sa slikama „Dobrotvori čovečanstva”.

JEDNO INTERESANTNO PISMO

Pismo, čiju sliku donosimo, poslato je iz Beograda za SAD. Ono je otpravljeno za mesto opredelenja, taksirano sa 70 dinara (dve marke po 35 dinara). Marke nisu bile u Beogradu prežigosane — poništene, pa kad je pismo stiglo u Vašington, tamo su marke poništene žigom tamošnje pošte, a ispod maraka udaren je ručni žig u crve-

PTT ! ČASOPIS SINDIKATA, SLUŽBENIKA I REDNIKA PTT' IUGOSLAVIJE objavio je u drugom polugođu ртоšle godine ove filatelističke članke:

U broju 6: „Моуе татке s motivima flore” i „Prigodne marke povodom prvog kongresa radničkih saveta” od MD. '"Tubinovića. U broju 7-8: „Prigodne marke dom II gimnaestrade” novića.

U broju 9: ložba Šerića.

U broju 10: „Prigodne marke & motivima iz folklora” od P. Tubinovića i „Filatelija i pošta” od M. Šerića.

U broju 11-12: „Nove prigodne marke „Zaslužni ljudi iz naše kulturne prošlosti” od D. Tubinovića i Lj. Mihailovića. „PILA ETLIJA”. glasilo FP. S. H.

Izašao je br. 1, u kome su objavljeni članci: I. Hršak „Da nam marke budu ljepše”: р. Teodorovića „Različiti prikazi fil. izložbe „Tabil”: I. Lukačića „Poštanski Žigovi SAD”: У, EBrcegovića o трок. Dr. Stjepanu Ladislavu Meegeru.

povood Dejana Tubi-

„U Zagrebu je priređena iz„Telesni odgoj i filatelija” od M.

NAŠI SARADNICI PIŠU U STRANIM ČASOPISIMA

U nemačkom časopisu „„затитјет- Dienst” br. 2.za 1958 g. objavljen je članak Siniše Ostojića Interessanites uber die jugoslavische Kulturdenkmaler-Serie”, pširniji prikaz maših maraka „JUgoslovenska umetnost kroz vekove” izdatih 1956 godine. Tako sa zadocnjenjem, ipak се ovaj prikaz naših maraka korisno polužiti propagandi inh maraka.

О

о су ~

noj boji „The article originally mailed in country indicated by postage”.

о Пил (раке њен _ АДЕ MAR 65 ~ 4 КИ вс БИ. | ИЦ

њ Смоме И

M

HSS кан с О АЕ

+

U „Michel-Rundschau” br. 5 za februar 1958 g. objavljen je dopis M. Vernera o jednom pogrešno preštampanom tabaku nemačkog izdanja za Cmu Goru iz 1943 godine. To je izdanje izrađeno od maraka koje su Italijani izdali za C. Goru za угеme okupacije s motivima iz Cme Gore, pa je iste godine nemačka okupaciona vlast izdala 9 maraka toga izdanja s pretiskom „Nationaler / Verwaltungsuasschuss/ 10. XI. 1943”. Pogrešno je taj otisak otštampan na jednom tabalu vrednosti od 15 čentezima, koja vrednost nije preštampavana u tom nemačkom izdanji.

CEO а ЕН

ALERED SCHWENZFEGBR: БАШЕ5 UBER DIE BRIEFMARKB”

U izdanju preduzeća Herder iz Freiburg im Breisgau (Nemačka) izašla је iz štampe knjiga poznatog: nam filateliste sa „Jufiza III” iz Zagreba — Alfreda Schwenzfegera

Sve o poštanskim markama” u veoma dobroj obradi i за temeljitim osvrtom na područje koja obrađuje — sa priloženim tabelarnim pregledima u Jednoj boji i u višebojnom fisku.

Knjižica govori o retkostima, pogrešnim tiscima, falsifikatima, o raznim načinima izrade poštanskih maraka o obradi zbirki 1 o primeni filatelističkog pribora, kao i o veoma korisnim uputima — kako treba da se sastavi specijalna zbirka itd. itd.

S obzirom na dugogodišnja iskustva autora — i njegovu najširu saradnju u međunarodnim. filatelističkim krugovima uspelo mu je da u ovom delu obuhvati sve ono što je filatelistima korisno i neophodno.