Filatelista

Слибе Маршала Тита на поштанесбим марбама

„С“ Титом настаје нова епоха наших — југословенских народа — епоха заједничког живота у братству и равноправности" — рекао је неко од његових сарадника у најбурнијим данима наше историје, кад се рађала зора слободе југословенских народа.

Слика тога и таквог живота одражавала се и на поштанским маркама. Прзих дана слободне Југославије појавиле су се и прве заједничке марке за све крајеве Југославије. Оне су имале да покажу целом свету да је извршено уједињење братских народа у Југославији под руководством Маршала Тита. На маркама првог дефинитивног издања натпис ДЕМОКРАТСКА __ФЕДЕРАТИВНА ЈУГОСЛАВИЈА" приказивао је како је извршено уједињење југословенских народа, а слика Маршала Тита на њима приказује овог народног хероја, који је био на челу југословенских народа и у борбама за њихову слободу и уједињење, а стоји на челу народа и у миру. Ове марке са Титовом сликом свакако су, међу филателистима у свету, и допринеле да се нова Југославија назива и Титова Југославија.

Титове слике налазе се не само на маркама, већ и на осталим поштанским вредностима — дописницама и ковертама. Од свега тога материјала вредан филателиста може сачинити врло лепу збирку, која би красила наше изложбе. Да би се то лакше постигло, ми ћемо приказати сва издања са сликама Маршала Тита и тиме помоћи, нарочито нашим омладинцима, да се појаве са таквим збиркама.

А. — ТИТОВЕ СЛИКЕ НА Де ЈУГОСЛАВИЈЕ

Први пут се појавила Титова слика на серији дефинитивног издања марака за Демократску Федеративну Југославију 20 фебруара 1945 године, на вредности од 10 д. Титов лик се налази на десној страни слике, израђен према фотомонтажи акад. сликара Ђ. Андрејевића-Куна, а с леве стране налази се слика одличја „Народног хероја“. Једна за другом пуштане су у течај још три вредности са истом сликом: 3 марта од 5 д. 29 марта од 25 д. и 5 априла од 30 динара (у окупационим динарима). Због извршене размене новца, убрзо затим, је било издато друго издање редовних марака с истом сликом, као код претходног, на свим вредностима, — у федералним динарима. Ова серија састојала се из 8 вредности, које су биле пуштане у течај овим редом: 14 маја од 2 д. 13 јуна од 0.550 д., 18 јуна од Ји 6

д., 4 септембра од Ги 9 д. и 19 септембра од 0.25 и 20 динара.

Исте године 9 октобра издата је серија марака „с партизанским мотивима“, међу којима су биле 2 вредности са новом- сликом Маршала Тита. То су биле марке од 2 и од 4 динара. Цртеж за ове марке израдио је Вељко А. Кун, графичар из Београда. Џрва од њих била је пуштена у течај 9. Х, а друга 17. Х.

На маркама свих издања до краја 1945 године били су натписи у ћирилици и латиници „ДЕМОКРАТСКА ФЕДЕРАТИВНА ЈУГОСЛАВИЈА". На Уставотворној скупштини 29. XI. 1945 yсвојен је нов назив · „ФЕДЕРАТИВНА НАРОДНА РЕПУБЛИКА ЈУГОСЛАВИЈАР. Године 1949 израђене су провизирне марке са црним претиском новог назива државе „ФНР ЈУГОСЛАВИЈА" на маркама с партизанским мотивима. Меby маркама за израду овог провизорног издања налази се само једна марка се Титовом сликом, — само она од 2 динара. Џосле брзог утрошка неких вредности ових провизорних марака указала се потреба за доштампавање тих вредности. Међу овима је била и вредност од 2 д. с Титовим ликом. Слика и претисак остали су исти као код претходне, само је боја промењена; место цпрвене сад је употребљена зелена.

Поводом прославе Првог Маја издата је 30. ТУ. 1950 серија пригодних марака са новом сликом Маршала Тита по цртежу и гравури Т. Крњајића. Серија се састоји из 4 вредности; 3, 5, 10 и 12 динара. На свима је иста слика.

Кад је 22 децембра 1951 године прослављана десетогодишњица наше арми- | је, издата је једна марка за ваздушну пошту од 150 д. с Маршаловом сликом, а поред ње, са десне стране, са симбол. сликом објеката индустриске изградње и наоружања. Цртеж за ову марку израдио је Сретен Грујић.

О прослави 60 годишњице Маршала Тита издата је на дан 25 маја 1952 године једна серија спомен марака, састављена од 3 вредности: 15, 28 и 50 д. са разним Маршаловим сликама, за које је цртеже израдио Бож. Јакац. На првој вредности од 15 д. престављен је Тито у стојећем ставу, према једној уметничкој слици; на вредности од 28 д. је Маршалов попрсје, а на оној од 50 д. слика са његовог споменика у Кумровцу. Кад је 1953 године Маршал Тито био изабран за првог претседника ФНРЈ, обелесжжен је тај историски догађај издањем једне спомен марке од 50 д. с маршаловим ликом. Цртеж ове марке, пре-

66