Filatelista

savjesno i dokumentarno osvijetle, daju svoje punce, da za njih izdaju i ateste i da zbog njih stave na kocku sav svoj filatelistički ugled.

Ma da sam sabirao i istraživao OVO izdanje, koje je besprijeporno filatelistički veoma interesantno, ne bih se posebno založio da mu branim ugled i popular nost, jer o izdanjima slične viste imam svoje određeno mišljenje, no kao starog sabirača i prijatelja naše organizirane filatelije doista me smeta, što se u međunarodnoj stručnoj štampi pojavljuju vijesti, koje nam ne svjetlaju obraz, a i to uvjeren sam — krivnjom „naših ljudi. Zbog toga smatram da je ovo prikladan put, i da se upozore maši sabirači i da se apelira na one, koji neupućeni tvrde što se ničim ne da dokazati, a i naše filatelističke forume, da se preduzme nešto, da se stane na kraj ovakvim situacijama.

Na kraju smatram da moram skrenuti pažnju i na zaključak članka koji je dao sam Dr. Dub.

Дописнице употребљене на слободној територији Трета под бојном управом југослобенебе армиј

Прва дописница за ову територију била је издата 27 новембра 1947 године. Она је била израђена од југословенске дописнице за Словенију од 1.50 дин. са сликом Маршала Тита и са натписом „FEDERATIVNA „LJUDSKA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA”, ca црним прети-

. Ском преко овог натписа „Мојпа ЏШргауа

Јивозјауепзке Аттије“, с двема дебелим цртама преко вредности, испод тога са новопретиснутим натписом „САВТОЕТМА РОБТАЋЕ»> и испод тога са једном кратком цртицом, са ознаком нове вредности „Г. 5" преко Титове слике и са скраћеницама између старог дела натпиca „Dopisnica” mw Титове слике у два реда „ЗТО-ТЕТ / 5ТТ", што значи: зто = о5уородпо Тгхаско Охет! је, ТЕТ = Territorio Libero Triestino, STT =Slobodni Teritorij Trsta. —' CBM OBIM претисци су у црној боји. — Прештампавање је извршено у Заводу за израду новчаница у Београду.

Око половине 1949 године издата је једна нова дописница, израђена од јУгословенске дописнице од 1.50 динара за Словенију, с црним — прештампавањем као и код претходне дописнице, само са новом ознаком вредности преко Титове слике „Г.. 67".

После увођења динарске валуте 1949 године издата je нова дописница, израђена од југословенске дописнице од 2 динара зелене боје за Словенију (издата 1. Х. 1948) с истим претиском као код

Мамаки smo na to, da pojedini -elsperti potenciraju ozbiljnost, važnost i vjerodostojnost svojih zaključaka dajući im u formalnom pogledu svečano ruho. Navikli smo i na to, da se priznati stručnjaci služe u svom izlaganju povišenim tonom, pa i na to, da ponekad bez pofrebe dociraju, no iskustva dokazuju, da i najbolji mogu pogriješiti, a pogotovu da mogu pogriješiti kad grade visoku nadgradnju svojih zaključivanja na. premalo premisa ili na premisama, koje imaju labavu bazu. Zbog toga se — makar se potpuno s njime slažem, da se u slučaju pogreške pretiska „Verhaltungs — sau — sschuss” radi o notornmnom falsifikatu — nikako пе mogu složiti s tonom i prizvukom, koji je dao svom članku „Montenegro”. Vjerujem uostalom, da se faj fon i prizvuk ne će svidjeti ni drugim jugoslavenskim sabiračima i da ne će podići ugled autora među njima.

Velimir Ercegović

e

претходне дописнице (са вредношћу 6 лира). Ови претисци су били извршени у Копру.

Последњих месеци 1949 године издата је опет нова дописница, израђена од југословенске дописнице од 2 динара са сликом Маршала Тита у цивилу без капе, с малим „2“ у ознаци цене: с црним претиском изнад основног натписа „VOJNA UPRAVA JUGOSLAVENSKE ARMIJE”, a испод старог regcmna, Ca CHTнијим словима, „САВТОШМА POSTALE” и испод тога танка завршна цртица: преко Титове слике у 2 реда „5ТО Пе ДУ Бо аЈИ

После ове издата је опет, вероватно У првој половини 1959 године, једна дописница са сликом Маршала Тита с катом, у плавој боји, с текстом истим као код претходне. Код ове дописнице је исти претисак као код претходне дописнице. За овом долази ново издање с измењеном Титовом сликом у цивилу, с оквиром од двојних правих линија и са крупним „2“ у ознаци цене. Све остало =— првобитни текст и претисци су оста= ли исти.

При крају 1951 године пуштена је у течај и једна дописница са Титовом сликом у орнаментисаном оквиру и са крупним „2" у ознаци цене. Шретисак је исти као и раније, само је први ред основног текста поништен двема линијама. Испод основног текста је додато на ита-

68