Filatelista

лијанском језику „САВТОШМА РОЗТАЊЕ» и испод тога танка завршна цртица.

Затим се јавља, у 1951 години, ново издања на истим дописницама као и претходне, али са измењеним претиском: име државе је поништено двема паралелним пртама, дугачким 72 мм (као и претисак изнад њега); „САВТОШМА РО5ТАТЕ» је од крупнијих слова и дужина његова је 38Љ мм (место раније 31 мм); испод претиска нема више танке завршене цртице; измењен је и тип слова у претиску преко Маршалове слике; док су та слова раније била антиква, сада су у гротеску. •

При крају 1951 године или у почетку 1952 јавља се нова дописница израђена од југословенских дописница за унутраптви саобраћај, које су тада биле у течају. Горњи ред основног натписа поништен је двема танким цртама, а изнад њета је отштампан нов натпис „УОЈNA UPRAVA JUGOSLAVENSKBE ARMIJE”: испод ознаке цене је нов претисак „САВТОШМА POSTALE” 6без завршне пртице; преко крупног „2“ у ознаци цене отштампана је нова цена „4".

У почетку 1952 године пуштена је у течај једна провизорна дописница израБена од југословенске дописнице за унутрашшњи саобраћај са сликом Маршала Тита у оквиру од правих линија, са

претиском крупним словима „ТТ УОЈМА“ преко горњег реда основног натписа, са поништеном ознаком цене

трачицом дугом 18 мм и с новом ознаком цене „дин. 10 Фп7 испод понипштене старе цене. — Постоје два различита претиска „5ТТ — VUJNA” mo крупноћи слова и величини претиска: 531/»> / 61% ww и 46 / 4:/5 мм.

У првој половини 1953 године пуштена је у течај једна дописница за унутрашњи саобраћај с ознаком вредности — сликом марке од 10 динара са ликом

Маршала Тита, на којој је у врху натпис „ФНР ЈУГОСЛАВИЈА", а при дну „ЕМВ ЈОСОЗРАМТЈА» и с текстом у два реда „ДОПИСНИЦА — DOPICNICA / ПОШТЕНСКА КАРТИЧКА", — све у зеленој боји. На овој дописници израђе-

_на је дописница с претиском „УТТ —

МОЈМА" (вел. 30 / 3/> мм) изнад основног текста и „САВТОШММА РОБТАКЕ" (вел. 45 / 2% мм) испод њега. Претисци су у црвеној боји.

У исто време издате су и дописнице с одговором. То су двојне дописнице са истом сликом и текстом као. код претходне, само на оној за одговор отштампана је у трећем реду још и реч „оре ОУОЕ". Оне су употребљене и за СТТ, са претисцима у црној боји на првом делу изнад основног текста „УТТ — VUJNA” (вел. 326 / 32 мм) и „САВТОШМА РОSTAT.,E” (величине 53 / 2/2 мм) испод њега.

У то исто време биле су издате и дописнице за међународни саобраћај са вредносном ознаком са Титовом сликом у простом линиском оквиру, са натписом само испод слике „ЕМЕ ЈОСО5ЗБАУТЈА" и са ценом 17 динара; са текстом у једном peny „DOPISNICA — САБТЕ РО5ТАКЕ"; све у црвеној боји. За издање за СТТ додат је претисак у црној боји: изнад основног текста „УТТ МОЈМА> (вел. 30 / 4 мм), а испод текста „САВТОШММА POSTALBEB” (Bem. 44% / 2175 MM).

Последња редовна дописница за унутрашњи саобраћај израђена је од југословенске дописнице за унутрашњи саобраћај, зелено-маслинасте боје, с вредносном ознаком од 10 динара, са сликом воћарства из серије „привреде“. Преко ове ознаке ударен је претисак ситним словима црвене боје у 2 реда „5ТТ / МОЈМА". Испод основног текста отштампано је у црвеној боји још „САВТОГТМА: РОБТАТЕ" (вел. 44 / 2% мм).

Абиони на марбама јутослобеневих земаља

Слике, скице и претисцпи на маркама предратне Југославије, југословенских

покрајина под окупацијом и ФНРЈ:

Т. — На маркама предратне Југославије: 1) Прво редовно издање марака за ваздушну пошту од 15. МТ. 1934 (5 вредности); — 2) Марка за ваздушну пошту с црним оквиром, од 1. 1. 1935 (1); — 3) Серија редовних с" марака за ваздушну пошту, од 12. 1Х. 1937 (8); — 4) Пригодно издање франко марака за 1 међународну аероизлогжбу у Београду, од 28. М. 1938 (4); — 5) Марка од 4 + 4 д. из серије пригодних марака издатих за дом ПТТ чиновника у Београду 15. Ш1.

1939 (1); — 6) Допунске вредности серије под 83) издате 15. VIII. 1940 (2); — 7) Добротворне марке у корист Лиге против туберкулозе, с претисцима на маркама под 3), од 28. ХИП. 1940 (4).

II. — Ha маркама Србије под окупанијом: 1) Провизорне марке за ваздуштну пошту израђене од марака предрагне Југославије под 3) и 6), од 10. УТ. 1941 (10); — 2) Провизорне марке за ваздушну пошту, израђене од марака предратне Југославије, с претиском нових вредности, од 28. УП. 1941 (5); — 3) Помоћно издање марака за ваздушну пошту, израђено од марака редовног изда-

69