Filatelista

a

из Војводине; B) 6 — 8. 1Х. 1986 излозжба; издат изложбени каталог; г) 24 и 25. Т. 1937 оглед и берза марака; д) 28. 1. 1938 оглед и берза марака; ђ) 9 — 16. Х. 1938 изложба (са берзом марака; е) 9. 111. 1941 берза марака поводом прославе двадесетотодишњице друштва и десетогодишњице претседниковања М. Драганића и потпретседника Ст. Добо.

И Југословенски филателистички савез иссва друга удружења на територији Србије престали су с радом по уласку непријатеља у земљу, — априла 1941 г. у

После ослобођења, у мају 1946 године, био је обновљен рад Српског филателистичког друштва у Београду, али је престао с радом августа исте године.

99 августа 1948 г. основан је Савез филателиста Србије у Београду и изабрана прва управа, у коју су, између осталих, ушли: Инж. Ал. Петровић, као претседник управног одбора, С. 'Остојић, као претседник надзорног одбора, В. Цизел, Д. Раичковић, Цв. Стефановић, А. Шарчевић, Д. Петковић, ДЉ. Илић, Ст. Валтер и др. — Овом Савезу одмах су приступили Филателисти са целе територије Србије (са Војводином и Косметом), те су до краја 1949 године биле основане подружнице Савеза у Апатину, Београду, Бечеју, Ваљеву, Вршшу, Зајечару, Земуну, Зрењанину, Кикинди, Кули, Лесковцу, Нишу, Новом Саду, Оџпацима, Панчеву, Џивницама,

Пожаревцу, Сенти, Сомбору, Сремској.

Митровици, Суботици, Топчидеру и Црвенки. У 1950 години оснивају се подружнице у Бачкој Тополи, Белој Цркви, Богојеву, Бору, Врбасу, Крагујевцу, Новом Кнежевцу, Пироту, Светозареву, Смедереву, Сурдулици и Т. Ужицу; повереништва у Желевнику, Крушевцу, Руми, Станишићу, Тителу, Тостенику, Ћуприји, Чачку и Шиду. Због великог броја чланова у београдској подружници раздељена је у пет реонских подружница: Авала", „Врачар“, „Евжен Дероко", „Ловренц Кошир" и „Са= Ba”. — У 1951 години основана су повереништва у Младеновцу, Ранковићеву (Краљеву), Тополи, Шапцу, Ади, Врању и Сењском Руднику. — У 1952 години

"основана су повереништва“— у Бачкој

Паланци, Лазаревцу, Сараорцима, Вел. Плани, Доњем Милановцу, Бабушници, Ковину, Обилићу, Књажевцу и Сокобањи. — У 1953 години основана су повереништва у Димитровграду, Кањижи, Параћину, Костолцу, Падеју и Риђици.

OU O i U U U aa o ——=—=—

— У 1954 години успостављена су повереништва у Алибунару, Рековцу и Стапару. — У 1955 години у Жаркову. —- У 1956 години подружница у Бољевду и повереништва у Завлаци, Батајници и Неготину. — У 1957 години: s Светозару Милетићу и Бањанима. — У 1959 години повереништва у Чонопљи, Наталинцима и Старој Моравици. Током времена угасиле су се ове организације: Бабушница, Богојево, Бор. Врање, Димитровград, Железник, Завлака, Шараћин, Пивнице, Пирот, Пожаревац, Рековац, Риђица, Рума, Сараорци, Сењски Рудник, Станишић, Стапар, Т. Ужице, Црвенка и Чачак.

Шретседничке положаје у Савезу филателиста Србије заузимали су: од оснивања до 7. М. 1950 Инж. Александар Ј. Петровић; од 7. У. 1950 до 28. МШ. 1950 Дратољуб Раичевић; од 28. УТ. 1950 до 95. III. 1951 B. Mipba » om 25. III. 1951 Инж. Жива Ђорђевић.

Савез филателиста Србије установио је 1956 године Златну значку Савеза филателиста Србије за награђивање заслужних филателиста, подружница и филателистичких часописа за нарочите“ заслуге на организационом учвршћењу, развитку и уошште унапређењу Савеза филателиста Србије и Југославије, као и унапређењу филателије у Србији и Југославији. Овом значком одликовани су: 1956 године Инж. Александар Ј. Петровић; 1957 године Инж. Жива "Борђевић, Синиша Остојић и Инж. Мирко Вернер; 1958 године Др. Никола Грујић; 1959 године: часотис „Филателиста", Риста Аћимовић и Сава Аврамов.

Феилателија у Србији развијала се постушно и, услед ратних прилика, са већим прекидима и успоравањем. Верујемо да ће њен успон бити све већи. МеБмтим, досадашња њена улога у јутословенској и Ффилателији уопште већ сада се може оценити као позитивна и на висини.

15 јуна. 1951 године основан је Савез филателиста Југославије са седиштем у Београду, као претставник и заступник филателије у земљи и иностранству. Први претседник овог савеза био је Инж. Жива Ђорђевић, а од 1957 године Др. Иван Рибар. Под Савезом филателиста Југославије удружени су, преко савеза филателиста народних република, филателисте целе ФНРЈ.

Инж. Александар Ј. Петровић Синиша Остојић

ПОСЕТИТЕ ИЗЛОЖБУ У СУБОТИЦИ од 15 до 19 децембра 1959 године

МИШ пе а О U LD ___ ____-——

178