Filatelista

Министар је отпочео преговоре са својим колегом из министрарства за народно васпитање, да све основне школе У Француској примају по један примерак од сваке марке, да би се у свакој школи створио албум. Остварењем ове иницијативе постигла би се два циља: обучавање ђака помоћу слика на маркама и развијање воље за филателију.

Предвиђа се да министрарство ПТТ додељује ученицима основних школа, који прикупе најбољу збирку марака, награду која би се састојала из једне књижице Народне касе за штедњу.

Затим, у циљу модернизације, министарство ПТТ измениће свој назив и постаће министрарство пошта и телекомуникација. У 18 столећу Француска је имала Врховно надзорништво пошта; у 19 столеBy поступно су придодавани: телеграфи, па телефони, те је било јавности познато под именом „ПТТ“ У овом старом знаку ПТТ ништа се неће мењати, али сам назив министрарства биће, убудуће, више прилагођен модерним стварностима телекомуникација.

БИРО ЗА ПРОДАЈУ ШВАЈЦАРСКИХ МАРАКА У ЛУЦЕРНУ

Биро за продају поштанских марака, инсталиран у Швајцарском дому транспорта и комуникација у Луцерну, отпочео је рад 15 августа 1959.

Овај биро продаје поштанске марке, а између других, специјална издања марака и блокова за сабираче марака, а прима и обичне и препоручене поштанске пошиљке.

Од 1 септембра 1959 у овом бироу се употребљава специјалан жиг за поништавање марака на поштанским пошиљкама. =

НОВОСТИ СА КИПРА.

Џрве марке кипарске републике изићи ће 19 фебруара 1960 г. Биће три марке са сликом голуба и карте острва. Натписи ће бити на грчком и турском језику. |

y НОВА ВАЛУТА У МАРОКУ

„Борба“ од 18. Х. 1959 год. доноси Рајтеров извештај из Рабата:

„Мароканска влада донела је синоћ одлуку да промени своју валуту. Нова монетарна јединица од сада ће бити дихтам, а његова вредност износиће 100 мароканских франака. Назив нове новчане јединице дихам узет је према једној арапској мери за тежину. Ова мера најчешће се употребљава за мерење племенитих метала.

„Међу другим економским мерама, које треба да буду данас објављене, вероватно ће бити и одлука о девалвацији мароканске валуте и новим контролним мерама у спољној трговини.“

С овим у вези свакако ће бити и промена у издањима поштанских вредносница. НОВА МОНЕТА У ИЗРАЕЛУ

Три вредности предвиђене за фебруар 1960 г. носиће ознаке вредности 15, 20 и 65 ат. наместо 150, 200 и 650 п.

Аторат ће вредети 10 притота.

СТОТИ ЧЛАН СВЕТСКОГ ПОШТАНСКОГ САВЕЗА

На својој последњој седници у Берну управа Светског поштанског савеза (УПУ) примила је за члана нову републику Гвинеју. Гвинеја је стоти члан ове међународне организације поштанских управа и долази после Сомалије (под италијанском управом).

БЛЕД. — 6 — 30. IX. 1959

У вези објаве овог жига у броју 7—8, на стр. 119 дајемо допунске податке о њему: Жиг је облика штита — правоугаоника са доњом страном.у луку, вел. 22781 мм. Цртеж: шаховска фигура коњ са планитлобом у основи. Пригодни текст: ТОВМЈЕ КАМРОТРАТОМ ZA 5МЕ-

ТОУМЕСА 5АНОУБКЕСА. BLED.

PRVAKA ·

3AFPEB. — 3 — 15. X.”1959

У вези објаве пригоднот жига за други део Турнира за светског шаховског првака у броју 9—10, на стр. 146 дајемо допунске податке о њему: Жиг је обли-

191