Filatelista

ФИЛАТЕЛИСТА 7=5

ОРГАН САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ —

1-12

Година ХИ нов. - дец. 1960

БЕОГРАД

ПЕТНАЕСТ ГОДИНА

ЈЕ 5

M

WC (у lk Pe

JUGOSLAVIJA 1045-1000

Пре петнаест година, 29 новембра 1945 године, Уставотворна скупштина донела је одлуку да се Демократска Федеративна Југославија прогласи народном републиком под именом · Федеративна Народна Република Југославија. Том одлуком је створена нова Југославија, чији су темељи постављени две године раније на другом заседању Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије у Јајцу. Од те одлуке настао је нови живот наших народа. За протеклих петнаест година потпуно се изменио живот радних људи и свих оних који налазе највеће задовољство у раду на општем добру; постигнути су задивљујући успеси у свим гранама народног живота: у индустрији, у пољопривреди, у грађевинарству и техничким зоревинама, у просветним и културним тековинама, у сошијалним, здравственим и другим службама.

Наш претседник републике, у својој изјави датој о прослави ове петнаестогодишњице, најбоље је, у кратким потезима опртао велика постигнућа за протеклих, првих петнаест година Седеративне Народне Републике Јегославије. Из те његове изјаве дајемо за наше читаоце кратак извод постигнутих успеха:

НАШЕ РЕПУБЛИКЕ

„Навршава се петнаест година од како су наши народи на рушевинама ратом разорене старе Југославије отпочели да граде социјалистичку Југославију. У стваралачком и ванредно динамичном животу народа наше земље то је кратак период, али је ону толико значајнији што су, упркос свим могућим тешкоћама, у тако кратком раздобљу постигнути у изградњи земље такви успеси, за које је у нормалним условима потребно више деценија. (Од заостале аграрне земље постала је нова социјалистичка Југославија, индустриски развијена) држава, са чврстим темељима, који нам омогућују даљи свестрани развитак.

„Веома брзо претварање Југославије у индустриски развијену земљу најбоље карактерише чињеница, да се за 15 година структура становништва тако променила, да је данас број пољопривредног становништва мањи од 50% од укупног становништва „Индустрија је постала преовлађујућа привредна делатност са учешћем око % у формирању укупног националног дохотка и снажно делује на пораст целе производње у привреди. Производња индустрије данас је већа за 4 пута од производње у предраткој Југославији .

Наша пољопривреда морала је после рата. више од једне деценије да стагнира, али својим успесима последњих година „Југославија улази у ред великих произвођача у свету:

„Почетни период развоја наше привреде био је праћен ниским стандардом живота После крупних економских резултата дошло је до познатог побољшања животног стандарда људи. Лични дохоци грађана већ су достигли такав ниво, Кад почињу долазити до изражаја значајне позитивне тенденције у радикалној промени структуре личне потрошње"'. Рапидно расте учешће индустриских прбизвода; нагло се повећава број израђених станова; за социјално осигурање грађана дају се стотине милијарди динара. „Знатно побољшање стандарда види се и у наглом развоју просвете, науке и културе . Југославија данас има преко 18.500 основних и сре-

181