Filatelista

учесница добити простор на једном месту за све врсте изложака, тако да ће се у истој сали показати и класични и модерни објекти, па и тематика и делине — чак и збирке из почасне скупине — тако да ће се моћи одмах добити утисак о укупној снази филателије дотичне земље, као и о систему обрађивања појединог излошка. Негативна страна овог новог система (који још за сада нигде није примењиван) лежи у томе, да ће оцењивачки суд имати веома тежак задатак, јер ће морати „трагати“ за извесним објектима, јер поједине стручне групе жирија раде само одреЂђено подручје, а која ће подручја сада бити размештена по свим салама изложбе. Ипак идеја је оригинална и вероватно ће позитивност овог система по-

бедити. i Изложба ће се одржати од 18. августа до 2. септембра, — што значи да ће

бити потребна опрезност организатору, да осигура изложбене павиљоне против зрачења сунца, која може нанети страховите штете изблеђења марака, — што се десило и на изложби ,„ТМТЕВРО5Т 59" године 1959. У Хамбургу.

Повереник ове изложбе за Југославију је друг Синиша Урошевић из Београда (Челопечка ул. 3), — где се могу добити Формулари за пријављивање. Рок претходне пријаве је 15. фебруар 1962. године.

Незгодна страна у организацији лежи у наплаћивању изложбеног просто-

ра од излагача, што до сада скоро никада није био случај на европским изложбама, и то за сваку витрину ће се од излагача наплатити такса од 20 Кч., а за сваки албум (по 50 страница), за албуме и материјале који се шаљу ради оцењивања жирија, плаћа се такође такса од 20 Кч. Оцењивање албума ће се вршити само у том случају, ако излагач прикаже материјал у најмање две витрине. — Витрина је таква, да се у њој могу монтирати 12 листова албума величине 26,5 на 285 или мањег формата. Уплата противвредности трошкова излагања треба да се изврши до 15. јула 1962.

Изложбени одбор је за све експонате извршио глобално оситурање у висини од 100 милиона чехословачких круна — против сваке штете.

За добивање улазних виза, као и за царињење предузете су од стране Изложбеног одбора специјалне мере, што ће у многоме олакшати излагачима могућност да и лично посете ову прву међународну изложбу светског значаја.

Пошта Чехословачке до сада је емитовала два пропагандна издања марака за ову изложбу, а Савез филателиста Чехословачке је израдио пропагандне валепнице у три боје — на пет језика за сваку боју.

Појединости о даљим шрипремама доновићемо у следећим бројевима „Филателисте". —ЕММУЕ—

ЈУГОСЛОВЕНСКИ ФОЛКЛОР П

Друго издање пригодних пропатандних марака с мотивима из југословенског Фролклора пуштена је у течај 28. новембра 1961. Као и за 1 издање из 1957. године (Јгф. бр. 348—358), цртеже је израдила Зденка Сертић, акад. сликар из Запреба. Марке су штампане у Заводу за израду новчаница у Беопраду у офсету на кредастом папиру; зупчане чешљасто 121/2. Вељичина марке 37%30 мм. Шалтерски табак се састоји из 50 примерака.

Ова серија се састоји из 6 вредности:

15 дин. сиво-мрка, тамно-мрка и црвена. На слици су приказани мотиви из Србије (женска ношња из Пчиње, Ресаве и Пећи). Тираж 2,000.000.

25 дин. сиво-мрка, кестењаста и црна. На слици су приказани мотиви из Црне Горе (жене са преслицама). Тираж 2.000.000.

30 дин. сиво-мрка, тамно-мрка и црвена. Приказани мотиви из Босне и Херцеговине (народна ношња из Купреса, Лијевна и Јајца). Тираж 2,000.000.

50 дин. сиво-мрка, тамно-мрка, црна и црвена. Приказани мотиви из Македоније (играчи са сабљама у народној ношњи). Тираж 1,000.000.

65 дин. сиво-мрка, тамно-мрка, црна и жута. Мотиви из Хрватске (ношња из Јамице). Тираж 1,000.000.

100 дин. сиво-мрка, тамно-мрка, тамно-зеленоплава и црна. Мотиви из Словеније (Беле Крајине). Тираж 500.000.

175