Filatelista

Свим организацијама Филателистичког савеза Југославије обраћамо се с молбом да нам шаљу податке о изложбама, смотрама им другим приредбама у њиховим местима, које бисмо објављивали, у часопису ради угледа ч потстрека код организација које ис не приређују. — да цм оне пођу тим путем, који је најбоља тротаганда за филателљију.

ИЗЛОЖБА „ПТТ У НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОЈ БОРБИ“ У БЕОГРАДУ

Ова изложба била је отворена у просторијама ПТТ музеја 25. новембра, а посвећена оним птт трудбеницима који су, не жалећи ни своје животе, руководећи се идејама КИЈ и Друга Тита допринели победи Народне Револуције.

На изложби је било врло интересантног материјала, којим је приказан овај период живота и рада поштанских трудбеника. Отварању изложбе присуство-

"вали су многи виђени радници у поштан-

ској служби, као и њихови пријатељи и поштоваоци поште и поштанског музеја, који су после отварања и разгледања изложака присуствовали и једној интересатној филмској престави најтежих тренутака из птт службе у то доба.

Управа поштанског музеја заслужује похвалу за ову лепу приредбу, а надамо се да неће остати само на овој, већ ће у зтодним приликама и даље приређивати такве интересантне изложбе.

Да напоменемо само још да су на овој изложби могле бити прикључене и збирке писама из тога времена, којс су наши филателисти излагали на нашим и страним филателистичким изложбама, јер се и на њима огледа тешка служба поштанских службеника за време борби за ослобођење. ИЗЛОЖБА У ЗАГРЕБУ ПОВОДОМ ДАНА УЈЕДИЊИХ НАРОДА

Поштански музеј у Запребу у сарадњи са Ф. Д. „Поштар“ приредио је поводом Дана У. Н. у дворани поште Загреб 1 од 24. до 31. октобра 1961. изложбу, на којој су били приказани разни сликовни материјали, притодна издања марака и спомен коверата, које истичу задатке, активности и стремљења ОУН и њених · специјализованих агенција. Излошци су били смештени у 20 витрина.

За ову изложбу издало је Фил. друштво „Паштар“ једну пригодну коверту (бр. 32) са цртежом др. П. Гавранића —- заставом У.Н. коју ветар повија при наоблаченом небу, симболишући тешко-

"M = лољ ње

ће које преживљује О.УН. у настојању

"око очувања мира.

П ФИЛАТЕЛИСТИЧКА ИЗЛОЖБА У СЛАВОНСКОМ БРОДУ

Филателистичко друштво у Славонском Броду приредило је своју П филателистичку изложбу од 21. до 29. октобра 1961. у част 20-тодишњице Народног устанка и Беопрадске конференције у просторијама Прадске читаонице.

За ову изложбу издало је Друштво пригодну коверту са цртежом, комбинацијом споменика националном борцу за ослобођење, грба Славоније и слика винопрада и фабрике у Броду, једном нашем важнијем индустријском и привредном центру и седишту једног врло вредног фФилателистичког друштва, које вредно делује од 19. маја 1935.

ФИЛАТЕЛИСТИЧКА ИЗЛОЖБА У СКОПЉУ

Филателистички савез Македоније спремао се веома јако да прослави 29. новембар и 20-тодишњицу Народнот устанка једном великом републичком филателистичком изложбом у Скопљу, у просторијама скопског сајма, али преухитрен од изложбе совјетске књиге, морао ју је одложити за 10. децембар. У колико будемо добили обавештења о овој изложби, објавићемо их у идућем двоброју. САСТАНАК ФИЛАТЕЛИСТА У МАРИБОРУ

Десетог септембра одржан је састанак наших филателиста са филателистима из Аустрије и Италије у Марибору. Том састанку присуствовао је велики број филателиста НР Словеније, преко 150 из Аустрије и мањи број из Италије. На свечаном делу састанка измењани су поздрави и дарови. Било је и делегата из Хрвалске, Б. и Х. и Србије; од стране СФС био је Давор Соколић из Земуна. — После свечаног дела вршена је размена марака, а затим се присуствовало преносу поште од Марибора до Птуја путем штафете. — За овај свечани састанак био је у употреби специјалан жиг, а подружница Марибор издала је притодну коверту. И код аустријских филателиста био је такође у употреби специјалан жиг одобрен од аустријске поштанске управе и издана пригодна коверта са спомен вињетом посвећеном 30-годишњици ракетне поште. Овој манифестацији филателиста присуствовао је и конструктор ракетне поште Г. Шмидерер.

186