Filatelista

СПОМЕН КОВЕРТЕ И СПОМЕН жиг ОДРЕДА ЈНА. — УНЕФ.

За петогодишњицу деловања Југословенске Народне Армије у саставу снага УН. на Синају припрема се јубиларна спомен коверта. Како је објављено у „Борби“, коверта ће по симболици бити наставак ранија четири издања спомен коверата. Ово издање 'биће _ жигосано специјалним жигом за који је цртеж израђен. према идејном нацрту акад. сликара Борисава Станојчића из Београда, који приказује голуба мира са јубиларним годинама. — Количине потребне за југословенске филателисте биће осигуране преко „Јутофилателије“.

40- ГОДИШЊИЦА ПОШТАНСКИХ МАРАКА СССР-а

Пре 40 година, на дан 10. августа 1921. године, била је пуштена у течај прва серија совјетских поштанских марека. Међу тим маркама била је и марке од 40 р. са сликом радника који преко побеђене аждаје отвара копију слободе. Тим поводом издала је поштанска управа СССР-а у авпусту ове године једну серију пригодних марака за прославу те 40-тодишњице, испуњене многобројним издањима (око 2.500 разних марака) лепих марака са разноврсним цртежима пропагандних акција и достигнућа, знаменитих људи — трудбеника на свим пољима људске делатности, као и знаменитих историјских личности Русије и целог света и др. ;

Нова пригодна серија састоји се из 4 марке, на којима су приказане, у комбинацијама „разне карактеристичне марке из периода 1921—71961. године

„ЕВРОПА“ МАРКЕ ЗА 1961. ГОДИНУ

За 1961. годину издате су марке „ЕВРОПА“ само у 14 земаља (према 20 у прошлој тодини); издале су их: Белгија (2), Вел. Британија (3), Грчка (2), Немачка Западна (2), Исланд (2), Италија (2), Лихтенштајн (2, Луксембург (2), Португалија (2), Турска (3), Француска (2), Холандија (2), Швајцарска (2) и Шпанија (2).

ИЗ ЛИСТОВА ДРУГИХ НАШИХ РЕПУБЛИКА И ПОКРАЈИНА

Иако смо на извору у Београду, ипак добијамо вести из листова других наших република и покрајина, које у Београду не можемо добити.

Један скопски лист (проф. Ст. Христов) донео је вест да се ново издање каталога филателије штампа у Новом Саду и, према вестима добивеним од дирекције „Југофилателије“, готово је, а ми смо само могли да сазнамо да је то издање за 1962. годину у штампи.

Нови „Билтен Покрајинског одбора С.Ф.С. за АЛ. Војводину“ у бр. 1 доноси „из незваничног врела“ списак издања марака која се очекују у 1962. години: 11 нових серија и још, поред њих, издања за Недељу Црвеног крста и за Дечју недељу.

Према овом списку имамо да очекујемо 55 разних марака у вредности 4633 динара, — ако поред тога не испадне још који блок или незупчана серија марака. ПРОДАЈА ПОШТАНСКИХ МАРАКА ИЗДАЊА ИТАЛИЈАНСКИХ ДРЖАВА И ИТАЛИЈЕ ОД 1855 ДО 1953. ГОДИНЕ.

Управа италијанских пошта излаже продаји стокове марака повучених из течаја, многе емисије Црквене државе, краљевине Сардиније, Италије, грепублике Италије, Зоне А Слободне територије Прета.

Ови стокови, чија се комерцијална вредност (рачуната по Сасоновом каталогу за 1961) пење приближно до 9 милијарди лира, груписани су у 148 лотова. Сваки лот представља посебну јединицу, тако да једна серија или један тип марака неће бити раздељивани у више лотова.

Продаја се врши међународном јавном лицитацијом, и уступање ће се извршити ономе ко, понудом, да највећу цену.

Конкуренти који желе да учествују на лицитацији, треба да положе кауцију, која ће се за сваку лицитацију унапред објавити.

За сва обавештења интересенти се могу обратити на адресу:

Direzione Generale P. T. — Servizio III — Ufficio Speciale Liquidazione francobolli fuori corso — Viale Aventino, 19 — Roma.

181