Filatelista

РТТ АВНТУ ' птт музеј у Београду издао је недавно 6. свеску Архива, која је посвећена оним птт трудбеницима који су, не жалећи своје животе, руковођени идејама КПЈ и друга Тита, допринели победи народне револуције.

Бенградски музеј, који је у ранијих пет свезака дао доста интересантних ствари не само за оне које интересује само историја поштанских вредносница, већ и за оне, у много већој мери, који се баве проучавањем историје пошта уопште, — дао је сада ову специјалну збирку чланака и докумената из најтежих дана птт службеника, у којима су дати подаци о животу и делима многих хероја који су се залагали за добро своје отаџбине и не само излагали опасности, већ и полагали своје животе, помажући оне који су се с пушком у руци борили с непријатељима — окупаторима и њиховим сарадницима — за време окупације Југославије.

У овој свесци има и зрнаца корисних и за филателисте, али и поред тога требало би да је и филателиста прочитају и упознају тежак рад поштанских службеника. који су одржавали и подржавали могућности споразумевања наших бораца за слободу, чија писма наши филателисти тако радо прикупљају у своје збирке.

ТЛР5ЕТА — ВЕЈЕЕМАВКЕМКАТАГОС. VORDERASIEN — INDIEN

Ево каталога за други део азијских земаља — Предње Азије — Индије. Као и други каталози Липсија и ово посебно издање веома је брижљиво израђено. У њему ће заинтересовани наћи све потребне податке о маркама држава овог дела света од првих издања до половине ове године. За оне који скупљају марке ових земаља биће ово издање врло згодно због смањеног обима. Нарочито ће добро доћи скупљачима марака Индије и Уједињене Арапске Републике, — „али и свих других: Адена, Авганистана, Бурме, Израела, Јордана, Ирака, Ирана, Јемена, Кипра, Либана, Пакистана, Сирије, Цејлона и др. — На 350 страна, са много слика марака, водознака, претисака и др. и у-

OZ JJ AZ AL

кусно израђеним и прегледно извршеним распоредом материјала и овај, као и други каталози Липсија, задовољиће све заинтересоване филателисте.

VEB Verlag Enzyklopšadie — Leipzig и овим издањем показао је своју спремност да стави филателистима на распо-

'ложење добро и корисно помоћно дело.

'

БИЛТЕН ПОКРАЈИНСКОГ ОДБОРА С.Ф.С. ЗА АМП. ВОЈВОДИНУ

Изишао је први број овог билтена, у коме су, у главном, објављена „Правила Савеза Филателиста Србије — Покрајинског одбора за АП. Војводину“.

Власник листа је Покрајински одбор С.Ф.С. — Нови Сад, а одговорни уредник инж. Мирко Вернер.

Wolfgang Hacker: Die erste Zeppelinabwwrfpost und ihre Fdalschumgem.

VEB Verlag Enzyklopadie Leipzig MSдало је ову књижицу интересантну за аерофилателисте. Она пружа интересантан увид у најранију историју ваздухопловства поред изношења фалсификата првих цепелинских аерограма.

Horst Hille: FRANKREICH

Као 9. свеска „Филателистичких спиca” wamara je Kom VEB Verlag Enzykloрадће ове године ова брошура о француској филателији, која може корисно послужити с" специјалним сабирачима и љубитељима "француских вредносница — марака, целина, жигова и др. филателистичких специјалних објеката, који интересују сабираче. На 140 страна, са много слика, дат је преглед почев од француске предфилателије, о француским класичним маркама и жиговима, о маркама и целинама од 1876. године до данас, о разним вињетама, максимум картама и другим специјалитетима и на крају о француској ваздушној пошти.

Herbert Сегзећјег: Die Dienstmarkem de Deutschen, Demokratischem, Republik.

У издању Veb Verlag Enzyklopadie T.eipzig почето је издавање збирке „РА latelistisehe Forschungsberichte” M као

182