Filatelista

_ ФИЛАТЕЛИСТА ===

ОРГАН САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ — БЕОГРАД

1-12

Година ХШ нов. - дец. 1961

ИВО АНДРИЋ

прби југослобенеби Рњижебнир награђен Побелобом наградом за Рњижебност

На дан 10. децембра 1961. године, у Штокхолму, у згради Шведске академије, ИВО АНДРИЋ, наш велики и један од најистакнутијих књижевника, примио је Нобелову награду за књижевност у 1961. години.

Иво Андрић први је југословенски књижевник који је то највише међународно признање добио.

Ово значајно међународно признање Иви Андрићу, чија је вредност књижевног рада таква да то признање у пуној мери и заслужује, осим тога је и велики успех наше књижевности и наше културе, њен још јачи продор у светску књижевност.

Вест о додељивању Нобелове награде Иви Андрићу у целој нашој земљи примљена је с великом радошћу и поносом од сваког нашег грађанина. О томе, између осталог, сведоче и изјаве наших највиших политичких · руководилаца, књижевника, уметника, јавних радника и других, објављене ових дана у нашој дневној штампи. '

Целокупна светска штампа такође је једнодушно поздравила додељивање награде Андрићу, сматрајући га „највећом фигуром у савременој словенској књижевности". Иако су његова дела, а и слава, већ давно прешле границе наше земље, Андрић је сада светски писац, којег је прихватио читав културни свет.

Секретар Шведске академије др. Андерс Оестерлинг, поводом додељивања Нобелове награде Андрићу, изјавио је: „.-- да је Шведска академија хтела да изрази и ода признање епској снази којом је Андрић успео да у својим делима прикаже догађаје и судбину, коју про-

- живљава његова земља у дугогодишњој

историји".

За дело „На Дрини ћуприја" изјавио је: „... да представља грандиозну причу о ономе шта се у повести догађало У једном чудесном углу света“, док „Травничка кроника"... уводи читаоце у жариште судбоносних догађаја, српских сељачких буна, религиозних и света осталог, што ће после неколико столећа довести до експлозије у Сарајеву".

Иво Андрић рођен је 9. Х 1892. у Доцу, крај Травника. Основну школу завршио је у Вишеграду, гимназију у Сарајеву, филозофију је студирао у Загребу, Бечу, Кракову и Грацу, где је докторирао. Докторска дисертација обрађивала је културну историју Босне.

Ради тога што је био припадник националистичког покрета револуционарне омладине, чији је циљ био уједињење јужнословенских народа, Андрић је почетком Првог светског рата био затворен и до 1917. био је у затворима Сплита, Марибора, Шибеника и интерниран у селу Овчареву код Травника.

Од 1989. године Иво Андрић је редован члан Српске академије наука и уметности у Београду, дописни члан Југословенске академије знаности и умјетности у Загребу и Словенске академије знаности и уметности у Љубљани.

165