Filatelista

Mnogi čitaoci pitaju· zašto smo pres-

_ Sali da objavljujemo podatke o našim mar ”—

kama? Naš saradnik Siniša Ostojić, koji je godinama vođio ovu rubriku,bio je па. lečenju,tbe je bako i došlo do zapostavlj „anja rubrike "Naše marke?,Ššto će u sva= kom slučaju u ovom i idućem broju „biti ispravljeno. -

Prigodno izdanje povodom Svetskog prvenstva u sto nom tenisu/SPRNT/

Povodom ovog Športbskog dogadjaja izdate su dve marke koje prikazuju igrača stonog bkenism.Radjene su u zavođu за iz= radu novčanica u Beogradu u ofsetu u ta= baku od 5o maraka,po crtežu T.Krnjajića.

Ove marke su puštene u promeb 15 ap= rila 1965 godine.Po katalogu "Jugofilatae lije"marka od 5O dinara,koja je šbampana u milion primeraka trebala bi da bude na rednom broju 717, marka od 150 dinara, radjena u 250.000 primeraka па — гедпоп broju 718.

Grveni krst Za Dan - Nedelju Crvenog krsta, kao što је uobičajeno ZJPTT izdala je marlu

od 5 dinara po likovnom rešenju Aleksan= Gdra Dimitrijevića,akađemskog <likara iz Beograda.Btampana je u Zavcdu za izrad u novčanica u Beogradu u tabacima od 8O ma raka u ofset štampi.

Marka je puštena u tečaj 2 maja u tiražu od 8 milionm primeraka.Kataloš ki ргој 719.

Prigodno izdanje povodom

20O.mođišBnjice oslobodje-

rija Jugoslavijje.

De bi jedmom serijom marBka obeleži la značajnu godišnjicu oslobodjenja naše zeznlje i opštu pobedu nad fasizmom ZJPFOP izdala je posebnu vVrstu maraka 5астђе žima koji prikazuju glavne gradove naših republika.Marke su štampane u Zavodu za izradu novčanica u Beogradu u liniskoj du bokoj štampi po gravuri Cvetkovića,Babića i Krnjajića.

Po katalogu "Jugofilatelije" ove ma= rke bi trebalo ovako razvrstati:

25 dinara Titograđ,tiraž 2 miliona, kataloBki broj 720%

30 dinara Skopje,tiraž bakodje 2 miliona Бгој 721.

40 аХпрака Багајемо,вјгаг 2.000.000 = kataloški broj 722.

50 dinara Ljubljana,tiraž 750000, =, Хафајовка ргој 727.

150 dinara Zagreby,tiraž Kataioški brod 72%.

750.000 =,

i ___ 200 dimi : -kata-loški- broj 725.

ara Beograd,siraž

~ Prigodno izdanje povodom

pdržavanja pionirskih i-

U okviru proslave 2?o.godišnjice oslo bođenja naše zemlje održane su i pionir= ske igre,be је 2ЈРТТ izdala i prigodnu m rku.Glavni motiv za crtež marke uzet.je је iz"beležnice"Djordja Andre jevića=Kuns

_ pod nazivom "Kurir Jovica" „Likovno reše= nje za marku dao je Bora Lazarević ska = demski slikar iz Beograda.

Štampana je u Zavodu za izradu novča nica u kombinaciji ofset, i duboke štam= pe u 2 miliona primeraka.Nominala 25 đinara,kabaloški broj 726.

Pripodno izdanje povodom Stogodđišn;jice osnivanja

— medjunarodnog saveta te= lekomunikacijas

Za agenciju OUN koja se bavi pitanji ma belekomunikacije,čija je članics i nam ša zemija održans je ove godine univerza lna proslava u celom svetu.Dabi obsleži= la ovaj dogadjaj ZJPTIT izdala je prigod= пџ шагки од 50 аЗпага,Која је 5ђашрана u Zavodu za izradu novčanica

Grtež marke prikazuje televiziski 50 ranj na Avali i amblem ove organizaci je pođ nazivom UIT.Likovno rešenje je Воге La-zarevića.

Ova marka je štampana u tiražu o 2 miliona,kataloški Ђгој 727.

Prigodno izdanje povodom izgradnje hidrocentrale u Djerdapu.

Ovo izdanje je radjeno po dogovoru i Sporazumu ZJFTT i ministarstva pošta Ru= munije,da bi se sa prigodima od prođatih maraka iz obeju zemalja finasirao deo iz gradnje ovog džinovskog objekta.Na ma kama su utisnute nominale obeju zemsl

Marka od 25 dinara u isto vreme beležens kao vrednost u Rumuniji sa bani a marka od 5o dinara 55 bani.

Pored maraka štampan je i blok od 5oo dinara odnosno 4&# leda,koji sadmži + marke od kojih dve glase na Jugoslaviju i obeležene su sa dinarima u 2 ns Rumuni ju i obeleženu su sa lejima.

o

|]

Tako su pozdravili ovakav vid saradnje izmedju dveju poštanskih Uprava fila telisti nisu zadovoljni izdanjem bloka a pogotovu sa ovakvim rešenjem u pogledu o beležavanja valuve,jer je njegova cens o tišla daleko ispod nominale,što je mnogi ma dalo povoda za ignorisanje ove nazovi marke.

Ova marka je Štampana u Rumumiji u 'državno,j štampariji Bukursšta.

25 Gdinara/3O bani/ tiraž dva milioma Ђгој Кађалока 728.

50 dinara/55 bani/ tiraž 1.O000.O0O0 a broJ kataloga 7295

Marke od 100 i 150 dinara,kao i maке од 80 Ђапа 1 1,20 јеја koje čine bld

“ил