Filatelista

Mada prvo na listi napada — »Ovo će doprineti da se na filateliju sve više gleda kroz materijalni efekat, što nije svrha filatelije.« Ostavio sam za kraj jer mi zadaje najviše brige sa odgovorom. Bilo bi mi daleko lakše da znam za jednu takvu razradu ideje »materijalni efeкај 1 ШатеНја« јада bih mogao Oopovrgavati ili saglašavati se. Ovako mi ostaje da poverujem da je zaista na materijalni efekat gledano kao na neprijatelja filatelije, i da odgovor prepustim osnivaocima fe teorije, ili da sam pokušam da izvučem neke zaključke. Sama konstatacija kao ova na početku pasusa nije vredna za neki temeljitiji odgovor jer ni ona nije potkrepljena činjenicom već lepo idealiziranom željom. Još je manje dopustivo da se u ime marksizma, radničke klase, naših velikana, itd. razvijaju neke teorije koje teško da imaju veze sa markama. Tako na primer, marke sa likovima Karla Marksa i Fridriha Епвејза од 25— 1 50— din. u tiražu od dva i jednog miliona trebale bi da su »marksističke« jer su i male nominale velikog tiraža, a dok marka od 500.din. sa likom Dimitrija Tucovića u svega 250000 primeraka trebala bi po istoj logici da je »antisocijalistička« jer »nije dostupna širokim masama«. * Interesuje me samo kakva će se ideja »u ime socijalizma« razviti protiv marke od 5.— din. u Fauni VII kroz par meseci. Nije iznenađujuće da se ovakva gledišta ispoljavaju i kroz filateliju kada se u sličnim oblicima proturaju ideje i na političkom polju. Nije bez razloga nedavno Drug Tito istupio protiv svakog onog ko se ne uklapa u nove ekonomske mere. Lako JF nama posmatrati sa strane i kritikorati rad ZJPTT. DRUGAČIJE BI SVAPO MISLIO KADA BI BIO ZADUŽEN RUKOVOĐENJEM ZJPTT I KADA BI NJEGOV RAD BIO JEDAN OD FAKTORA ZA UVEĆANJE DRŽAVNOG BUDŽETA! Verujem da bi mnoge sadašnje nazovi »marksističke ideje« bile zamenjene idejama »korisnosti« i da bi takav kritičar sada već na novom položaju, bio bolji marksista i korisniji svome narodu. Ako bi isti taj rasprodao sve marke sa Dimitrijem Tucovićem ро 500.—x din. ili po pola dolara komad, tada bi bilo jednostavno graditi nove škole na primer, i Još uvek za iste pare štampati fotografije ili čak brošure o našem socijalističkom misliocu i postići još i veći vaspitni značaj nego sa markama.

U ovakvom kratkom članku nemoguće je dati detaljne odgovore na sve ove

13

probleme kojih sam se doticao. Ne tvrdim ni da znam sve odgovore. Ima tu dosta nejasnog, ima verovatno i grešaka kako ZJPTT, tako i Jugofilatelije, i svih nas filatelista koji skupljamo marke jugoslovenskih zemalja. Ne znači da ja isto ovako ne bih znao i da kritikujem rad sviju nas, samo, prihvatio sam se odbrane prvenstveno zbog toga što su napadi na »staklenim nogama«, što mi vrlo često padamo m Žžustru kritiku, tamo gde bismo blagom taktikom daleko više postigli. Rad bih bio da čujem iz pera nekih od čitalaca gde su rupe koje sam izbegavao, ili koje bih možda pokrpio u sledeće napisu. Samo da to ne pređe u ličnu prepirku, ili da se neko skriva iza zastarelih princima. Još manje bih želeo diskusiju sa nekim Ко bi sve Osnivao na pretpostavkama i izvodio zaključke kao jedino ispravne. Prođavati marke u Skoplju, ili »Fiće« u Kragujevcu ne daje kvalifikaciju za prodaju maraka i poznavanje tržišta za naše marke u Londonu na primer, iako je reč u svim slučajevima o prodaji. Socijalističko društvo pronalazi svakim, danom nove puteve, i dok se neki brinu za najbolja politička rešenia. dotle ije naša dužnost da kroz filatelističke ča sopise pretresemo naše probleme i dajemo im novi pravac.

Miroslav Šanta

Det filatalisti Озјека

Objavljujemo pismo Dragomira Маlića, Sime Šolaje 60/A, Jajce, koji zahvaljuje drugarici P. Jagodić iz Osijeka:

Poštovani uredniče,

Najlepše bih Vas molio, ako možete da u narednom broju Vašeg, tojest našeg časopisa objavite ovih par reči zahvalnosli prijateljici iz Osijeka.

Svaki početnik, filatelista nađe se u nedoumici koje marke da sakuplja i zato uvek traži pomoć od starijih kolega. U tom »vašaru« našao sam se i ja. Medutim, poštovana prijateljica PEARL JAGODIĆ pokazala mi je pravi put filatelije i sve lepote tog omiljenog hobija, koji donosi toliko radosti, Mnogo puta mi davala uputstva koje marke skup-