Filatelista

ма. За сада још није прецизирано, али се рачуна да би на овим изложбама, а у првом реду на изложби у Београду, учествовали и поједини филателисти из целе земље. Рачуна се да ће организатор одредити колико појединаца и са каквим излошцима може учествовати. Мора се имати у виду да Југославија данас нема Савез филателиста Југославије, већ да постоје само републички филателистички Савези и да ЗЈПТТ није у могућности да организацију ове прославе повери само једном републичком савезу, обзиром да се ради о стогодишњици односно прослави која има југословенски значај.

Многи наши филателисти који су учествовали на изложбама у иностранству сигурно се неће интимно помирити са тиме, да ми нисмо могли да органнзујемо изложбу међународног карактера. Међутим, треба имати на уму, да се према садашњој ситуацији другачије неби могло поступити. Сама чињеница да се поводом овог догађаја издаје серија марака а издаће се и неколико пригодних коверата указује да ће овај догађај свакако бити трајно обележен.

ЗА ШТ 02

Ово је наслов једног написа у Филателији број 12/65, коју издаје Филателистички савез Хрватске. Имајући у виду актуелност овог написа, објављујемо га у целини и без коментара:

„ . · . Обичном човјеку, Југословену с улица, из творница, ономе који је спреман да поздрави све што је лијепо и добро у нашој складишници Заједница је ЈПТТ опет дала да мисли и размишља. Међутим мислио он ма колико му драго неће се домислити чему је добро да у овој серији сли-

ка Брибиранина Јосипа Панчића првог српског учењака, првог предсједника Српске академије наука и првог аутора о флори Србије кошта 200.динара. Још мање ће се домислити чему лик Димитрија Туцовића стоји 500.— динара.

Домишљати рачунџије ће рећи да је ЗЈПТТ учинила добар посао јер је 5000 малих арака штампаног папира продала sa 125,000.000.— _ динара. Можда је и тако, но сигурно је да онај обичан човјек, онај Југословен с улица и творница из Загреба, Београда, ЈБубљане и свих других градова наше лијепе земље неће моћи схватити овакву експлоатацију лика човјека борца за бољи живот радничке класе, за афирмацију марксистичких принципа у теорији и пракси и за политичку самосталност народа. Он то неће моћи схватити. јер је ненормално тврдити да се могу популаризирати свијетли ликови наше културне прошлости маркама које су и по својој накнади и по својој номинали осуђене да остану сакривена документација о томе да је некада нетко нешто хтио али није могао, јер је 125 милијуна било прече од тога да и најшири слојеви народа виде лик и дознају нешто о таквом свом трибуну какав је био — Димитрије Туцовић. Приче о поштанској тарифи и њеним захтјевима тешко ће моћи ублажити чињеницу да актуелна политика наклада и номинала коју води и заоштрава ЗЈПТТ шкоди пласману наших марака, а ако томе додамо још и то да износи од 200.— и 500.— динара уопће нису цијена ни за једну од поштанских услуга које се плаћају маркама онда ће бити јасно зашто нешто неће бити никада јасно разложном човјеку из нашег друштва.

Прештампавањем овог написа из Филателије донекле смо задовољили захтеве неколико филателиста, који траже да ЗЈПТТ обрати више пажње у својим емисијама заслужним борцима за социјализам, слободу, културу, просвету и науку.

Рио OVO JE POSLEDNJI BROJ

ZA ONE KOJI NISU DOSLALI PRETPLATU