Filatelista

Бр ен

ske (predeo Suha), a zadnja vrednost partizane u borbi. (Mi. 1046—1048).

Prigodna spomen marka povodom 20-godišnjice drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu data je prema likovnom rešenju Tanasije Krnjajića, a na njoj je prikazana prva poštanska marka nove Jugoslavije. Marka je bila izrađena od strane Đorđa Andrejevića-Kuna i na njoj je bio prikazan partizanski borac sa puškom u desnoj i razvijenom zastavom U levoj ruci. Desant na Drvar u proleće 1944, godine nemačkih jedinica omeo je dalje štampanje ove marke, tako da je štampano svega dvadesetina komada. Vrednost spomen marke je 25 dinara. (Mi. бг. 1063).

Crtež vrednosti od 25 dinara iz serije Sutjeska 1963. ponovljen je 27. jula 1964. god. povodom 20-godišnjice dolaska Vrhovnog štaba NOVJ na ostrvo Vis, koje je bilo centar za operacije na Jadranskom moru. (Mi. 1084).

Na dan 20. oktobra 1964. god. povodom 20-godišnjice oslobođenja Beograda prema crtežu Borivoja Lazareyića akademskog slikara izašla je prigodna marka od 25 dinara, na kojoj je prikazan grb grada Beograda i najimpozantnija skulptura glavnog grada Jugoslavije Pobednik delo vajara Ivana Meštrovića koja se nalazi na najdominantnijem mestu stare beogradske tvrđave iznad ušća reke Save U Dunav i kroz koju se skulpturu simboliše Beograd i ratovi za oslobođenje. (Mi. br. 1094).

U čast održavanja pionirskih igara »20O godina u slobodi« 10. maja 1965. izašla je prigodna marka od 25 dinara prema crtežu Đorđa Andrejevića Kuna u albumu »Partizani« a prikazuje »Kurira Jovicu«, omladinca iz dana NOB, a likovno rešenje dao je Borivoje Lazarević slikar. (Mi. br. 1112).

Na dan 2. jula 1966. god. emitovana je serija od četiri vrednosti 0,20, 0,30, 0,85, i 2,00 n. din. povodom proslave jubilarne godišnjice, Narodnog ustanka i Revolucije u Jugoslaviji 1941—1966. Likovno rešenje za ove marke dao je Stjepan Fileki akademski slikar iz Beograda a na sve četiri vrednosti prikazane su tri figure na štitu koje simbolišu ustanak i autor bakarnog štita je Ratomir Stojadinović, akademski vajar iz Beograda.

Doplatne marke Crvenog krsta i to i redovna i porto marka i obe u vrednosti od 0,50 din. koje su izašle |. januara 1947. god. prikazale su crtež Emilije Ognjanove, grafičara iz Beograda. Crtež prikazuje ratom opustošeni predeo. (Mi br. Z5 i Z—Pa. 2).

Nizom izdanja maraka u dvadesetogodišnjem periodu u Jugoslaviji na ovaj način obeleženi su istorijski događaji iz vremena || Svetskog rata koji je svom žestinom prohujao kroz ovu zemlju i čiji su

narodi pisali kroz borbu mnoge stranice njegove istorije.

PREDLOG PROGRAMA IZDAVANJA MARAKA ZA 1967. GODINU

Biro za poštanske marke pri Zajednici jugoslovenskih PTT pripremio je Program izdavanja maraka za 1967. godinu i podneo ga Upravnom odboru Zajednice JPTT na odobrenje. Ujedno, ovaj predlog poslat je svim preduzećima PTT saobraćaja i objavljuje se preko štampe na razmatranje, da bi zainteresovani mogli dati eventualne primedbe Upravnom odboru.

Od prigodnih tematskih izdanja maraka koje se U Jugoslaviji izdaju po dugoročnom planu, iduće godine treba da budu puštena U promet tri izdanja U serijama po šest maraka, i to: »Flora-Vil«, »TUrizam-V« i »Umetnost-VI«.

Serija maraka flore prikazaće lekovito bilje, kao što je to bilo i u svim prošlim izdanjima maraka ove teme. Marke pete serije turizma biće za iduću godinu obrađene u novom stilu likovnih rešenja, jer ove marke po načinu izrade nisu naišle na dopadanje. Motivi na ovim markama predstavljaće kulturno-istorijske spomenike turističkih mesta koja do sada nisu bila prikazana u ovim izdanjima (Kotor, Maribor, Korčula, Niš, Višegrad i Skoplje). Osim toga, peta serija maraka turizma biće posvećena turističkoj, 1967. godini, pa će na njima biti ucrtan odgovarajući simboličan znak OUN. Na markama umetnosti biće iduće godine prikazan srednjovekovni bakarni i zlatni kovani novac sa teritorije Jugoslavije, kao nastavak ovogodišnje serije srebrnog kovanog novca.

Sledeće tri tematske serije koje predlaže Biro, obeležavaju važne jubileje i priredbe. Serija maraka od pet vrednosti, pod imenom »Medunarodni sportski događaji u Jugoslavijie obuvhatiće: Evropsko prvenstvo U umetničkom klizanju, Međunarodni auto-moto reli »Sutjeska 1967« i biciklističku trku »Kroz Jugoslaviju«. Još jedna serija maraka od šest vrednosti, sa motivima iz astronautike i vasionskih letova, obeležila bi održavanje Svetske izložbe u Montrealu 1967. (»Čovek i njegov svet«) i ujedno održavanje Kongresa kosmonauta u Jugoslaviji iduće godine. Serijorn maraka od pet vrednosti pod imenom »Naši brodovi kroz vekove«, obeležio bi se 25-godišnji jubilej Jugoslovenske ratne mornarice.

Dvadeset petogodišnjica Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva i 40-godišnjica civilnog vazduhoplovstva u Jugoslaviji obeležila bi se izdanjem od dve marke.

Sa po jednom markom treba da se obeleži: Medunarodna izložba lova i ribolova u Novom Sadu, 100-godišnjica Slovenskog gledališča u Ljubljani, 50-godišnjica Oktobarske revolucije i Dečja nedelja.

Za propagandu transbalkanskog puta E-5 i razvoja turizma u zemljama Bugarske, Turske i Jugoslavije, u okviru zajedničke akcije ovih zemalja, predloženo je da iduće godine svaka zemlja pusti U tečaj po dve marke.

Pošto se za iduću godinu priprema novo izdanje redovnih maraka s portretom Predsednika Republike, to će ova serija maraka puštanjem u tečaj 25. maja ujedno obeležiti i 75-godišnjicu njegovog rođenja. D.T.