Filatelista

United Nations Commentary

UN NOVOSTI

Kraj prošle, odnosno početak nove filatelističke godine sa pojavom Scott kataloga 1966 zatekao je skupljače maraka UN veoma iznenađene. Oktobra 1965. uveliko se prodavao prvi blok UN iznad nove tek objavljene kataolške cene od #50.00. Obično se ostavlja prostora u katalogu s namerom da tek u toku godine uz poalko napredovanje cene dospeju do »plafona«. Pitali su se mnogi nije li učinjena greška. Oni koji nisu videli nikakvu špekulaciju u strmom usponu prvog bloka predviđali su da će se cena penjati ovako rapidno do oko #75.00. Rezonovanja su bila strogo zasnovana na potražnju svih maraka u svetu, i na činjenici da je prvi blok UN sa najmanjim tiražom od 250 000 kao takav i najtraženiji. Tiraž od četvrt miliona u upoređenju sa ostalim markama UN od kojih svaka posebno prelazi tiraž od jednog miliona morao je biti kao najbolji barometar.

Videli smo da su predviđanja bila ostvarena već aprila—maja meseca. Od tada pa još za sledećih m=sec, dva dan abila je vrednost ovog bloka i preko %100.00. .

Sa pojavom leta, sa mrtvom sezonom i stabilnost cena se uzdrmala. Načinjen je mali korak unatrag i sada početkom septembra pred ponovnim napredovanjem nalazimo se negde oko %80 po oglasima američkih trgovaca.

Put opisanog bloka nesumnjivo da je uticao i na ostale marke UN. Najvernije su sledile za ovim primerom prvih jedanaest maraka avionske pošte. Zapravo, još i brže! Dok smo ih pregodinu plaćali po #83—5.00, danas im je cena utrostručena. U istu kategoriju možemo uvrstiti i blok br. 2; marke od 3 i 8 centi izdate 1954. god. o Danu UN; 3 i B centi iz 1955 god. Internacionalne civilne avijacije i još neke.

Najveće otkriće godine je četverac sa marginalom BUNDESDRUCKERE!I marke od 25 centi regularnog izdanja. Tu je berlinska markarnica bespravno otisla svoje ime a istovremeno zaboravila ca otštampa tradicionalno obeležje tabaka svih UN maraka. Ovo naknadno preštampavanje UN amblema po marginali obavljeno je tu kraj Njujorka sa prilično grešaka. Kažu да su neki četverci sa obrnutim pretiskom bili prodavani po ceni od nekoliko hiljada dolara. | bez ove greške ovi četverci sa BUNDESDRUCKEREI su traženi pošto ih je samo 30 hiljada isporučeno zi Berlina. Danas se oni prodaju za oko %40.00 komad.

Manjih grešaka tšampe nailazimo kod više izdanja. Obično su propusti što je neki tabak jednom

manje prošao između valjaka te je po neka boja izostavljena. Kako su to sitniji nedostaci prosečan skuplja čneće ih ni primetiti. Za »otkrića« ove Vrste potrebno je upoređenje sa drugim markama. Zato se dešava da neka otkrića tek kasnije dolaze na videlo i da zainteresovani za njih ponekad plaćaju na stotine dolara za jedan primerak. Ono što je sada »retkost« može da se desi da ih bude na hiljade. Jedan takav slučaj nedavno je publikovan i mesto jednog tabaka pokazalo se da je teoretska mogućnost za osam takvih tabaka.

Znajući sve to, katalog Scott drži se uzdržano ne priznajući ih, i do sada vidimo samo- dve takve marke zavedene pod »a« i to bez cene.

Miroslav Šanta, Filadelfija, SAD ·

IZ POŠTE UN JAVLJAJU:

»UN pokretna izložba maraka u ogromnom kamionu otpočela je jedanaestonedeljni put kroz 18 evropskih zemalja startujući u Ženevi, Švajcarska 16 avgusta. izolžba će se zaustavljati u 25 gradova putujući kroz Jugoslaviju, Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, Poljsku, Čehoslovačku, Austriju, Zapadnu Nemačku, Švedsku, Finsku, Norvešku, Dansku, Holandiju, Belgiju, Luksemburg, Francusku, italiju i Englesku. Izložba nosi uramljena sva izdanja Pošte UN od njenog osnivanja 1951 додте.«

»Zbog ogromnog interesovanja za koverte Prvog dana (19 septembar, marke od 5 i -11 centi »Sporazum o kafi«) sačekajte najmanje tri nedelje posle izdanja pre no što se obratite zbog reklamacije.xc — Da ne znamo koliko su marke UN postale popularne rekli bismo: vrše dobru reklamu.«

BRNO 1966

Nose u svom aacrtu tri najnovije marke i blok čehoslovačke filalelije. Ova jubilarna izdanja označiće nacionalnu smotru maraka Čehoslovačke u Br. nu u Domu umetnosti i u Moravskom muzeju od 60 do 25 septembra 1966 god. Odziv izlagača je bio veliki kao što se vidi po 601 prijavljenoj zbirci, od čega je 50 iz inostranstva. Za vreme održavanja izložbe 11 septembra puštene će biti u tečaj marke: 30 helera — nacrt :obe strane srebrnog novca izdatog od strane Moravske vlastele 1620 godine, boje: crna i crvena; 60 helera — nacrt: stilizovani crtež Merkura prastarog boga trgovine i glasnika mira, boje: crna i narandžasta; 1.60 kruna nacrt :Gradsko pozorište u Brnu sa grbom grada, boje: crna i zelena; i blok od 5 kruna na kome je prikazan poštanski gumeni pečat sa tekstom »BRNO 1966« zajedno sa modernom brnskom arhitekturom u višebojnoj štampi.

IZ TURSKE JAVLJAJU

»Pošto PTT (Turske) ne može da dobije dozvolu za uvoz papira, to se umoljavaju markarnice naticatelji da obezbede papir za marke. PTT je obavezno da prihvati najnižu ponudu. Budući da ima pravo i da je odbije ukoliko ne zadovoljava uslove, U praksi se to ipak završava na tome što se ponuda prihvata bilo kakav papir da je ponuđen.«

10