Filatelista

Pod rednim brojem 375 (veza sa farifnim brojem 49.07 Carinske tarife) za marke poštanske ili taksene, kao i pod rednim brojem 460. (veza sa tarifnim brojem 99.04) filatelističke marke u pogledu izvoza (kolona 5 Spiska) stavljena je kratica L B. Za kraticu L B u tač. 3. stav 2. naprijed cit. Odluke dato je objašnjenje da je izvoz takve robe slobodan.

Prema postojećim propisima, prema naprijed izloženome, u Dogledu slanja (izvoz) filatelističkih pošiljaka nema nikakvog ograničenja, pa je odredba čl. 2. tač. 3. cit. Uputstva u izričitoj suprotnosti за ст ranim pozilivnim propisima.

U pogledu primanja (uvoz) filatelističkih pošiljaka carinska stopa predviđena Je samo za neponištene marke koje su u tečaju ili su namiјепјепе da budu u tečaju u zemlji namjene. Prema tome samo jedan ograničen broj filatelističkih pošiljaka podložan je carinskom pregledu. Kako će carinski organi ostvariti tu zakonsku obavezu posebno je pitanje, Jer ni najstručniji filatelista nije u stanju da kategorički tvrdi za sve zemlje svijeta koje su marke u danom momentu u tečaju.

Prema izloženome nadležni organ na osnovu materijalno-pravnog osnova (čl. 85. st. 2. Carinskog zakona) može donijeti samo takvo uputstvo koje će biti u skladu sa pozitivnim propisima i zaštiti građane filateliste u pogledu slanja filatelističkih pošiljaka koje sadrže filatelističke marke koje nisu prema pozitivnim propisima carinska roba. Međufim, zauzimanjem stava, kakvo je zauzelo Preduzeće PTT saobraćaja u Sarajevu da slanje maraka za inostranstvo podliježe carinskom pregledu u suprotnosti je sa pozitivnim propisima i time se dovode filatelisti do materijalnog oštećenja, pošto su obavezni da plaćaju carinsku taksu za predgled,.a osim toga ı do eventualnog oštećenja maraka prilikom pregledanja pošiljke od carinskih organa koji su u filatelističkom pogledu ipak nestručni. |

Konačno i odredba: čl. 9 pod c) Uputstva je protivna Ustavu koji ne predviđa mogućnost dovođenja u povoljniji položaj jedne privredne organizacije u odnosu na ostale privredne organizacije.

Na osnovu svega izloženoga predlažemo da se pokrene postupak u vezi sa utvrđivanjem profivustavnostfi uputstva o poštansko-carinskom postupku koje su donijeli direktor Uprave carina SERJ u saglasnosti sa generalnim direktorom Zajednice JPTT, a koje je stupilo na snagu 1. XT 1966. godine.

Naprijed cit. Uputstvo ne može se priložiti, pošto isto nije objavljeno, a koristi se samo za infernu upotrebu. Molim da se primjerak Uputstva zatraži bilo od Uprave carina SFRJ, bilo od Zajednice JPTT. Sarajevo, 30. maja 1967. godine. Predsjednik

. Univ. prof. ing. Božo Вепдеђа

IN MEMORIAM

У 80 години живота умро је познати филателиста ВЛАДИМИР ЛАХМАН, инспектор ПТ у пензији из Сплита.

Друг Лахман је био стални претплатник и читалац нашег ли-

ста. Шре 2 године поклонио је преко Управног одбора СФС

комплет нашег часописа и часописа филателистичког Савеза _ Хрватске, новом филателистичком друштву СФС.

Слава и хвала другу Лахману.