Filatelista

___КАКО_РАДИ_ДРУШТВО У СВЕТОЗАРЕВУ

Другови филателисти, . -

Већ више од две године рад клуба филателиста на територији нашег града тако рећи и не постоји. Од овога треба изузети неке наше чланове који се редовно или повремено састају по приватним кућама где врше размену марака.

Обзиром да у нашем граду има преко четрдесет филателиста што представља не мали број, намеће се потреба да се њихов рад обједини. На иницијативу неких наших старијих чланова покренуто је питање оживљавање рада клуба филателиста у нашем граду.

Међутим, главни проблем за рад клуба у задње две године пред стављао је недостатак просторија, у којима би се наши филателисти састајали. Овај проблем постоји и данас, јер ми данас немамо по: тодне просторије за рад клуба. Обраћали смо се неким клубовима и организацијама у граду са молбом да користимо њихове просторије, али нажалост нисмо наишли на разумевање.

Тренутна ситуација у погледу просторија је следећа: Управа хотела „СРБИЈА" је на наше тражење позитивно одговорила и дозволила да се наши чланови могу да састају у малој сали поменутог хотела и то једанпут недељно од 9—12 часова. Ово решење није трајно. Рад под овим условима дозвољен нам је до 1 маја 1968. године. што значи да би смо после тога датума опет остали без просторија, а самим тим и без рада клуба. |

Сматрамо да је самим тим што смо и овај кутак добили, добили извесну шансу да оживимо рад и окупимо све чланове. Овако окугљени ћемо моћи лакше да иступамо пред друштвеним организацијама а такође и пред СФ Србије. | :

Замолили бисмо све присутне другове да овом проблему, проблему просторија обрате посебну пажњу и својим предлозима и сутестијама допринесу да се овај проблем реши.

Други проблем са којим се сусрећу наши филателисти јесте про: блем набавке нових пригодних издања марака. Овај проблем понајвише пада тешко старијим филателистима. Они често упућују критике Управи поште, а ова је најмање крива што свим филателистима не може да изађе у сусрет. Јер заиста је било тешко поделити педесет серија задњег пригодног издања марака „Уметничке репродукције", кад су многи желели две, три па и више серија. Нормално је да се свим захтевима није могло удовољити, јер је Управа поште како смо обавештени добијала врло мали број комплетних серија од Бироа за издавање марака. Када је овај проблем постао тако драстичан обратили смо се Савезу филателиста Србије. Они су нам својим писмом од 26 новембра 1967. год. одговорили следеће:

1. Да је потребно да обновимо рад клуба и изаберемо потребне органе.

2. Да сва пригодна издања марака можемо добити преко оделења претплате СФ Србије, и то у неограниченим количинама, уколико сакупимо новац и исти пошаљемо на 6 дана пре пуштања марака у продају на пошти.

3. Да извршимо упис и прикупљање чланарине за ову годину и то 2,00 динара месечно за одрасле, а 0,20 динара за омладинце. Упис и књижица стају 1,00 динара.

_ 4. Статут Савеза филателиста Србије нисмо могли да добијемо јер старих издања нису имали, а ново је тек у штампи. Из писма СФ Србије се јасно види да су они заинтересовани за рад нашег клуба и вољни да нам изађу у сусрет у сваком погледу. Посебно смо добили уверавања да ћемо нова пригодна издања марака добити у неограниченим количинама уколико на време извршимо уплату. Ово су нарочито инсистирали да бисмо презентирали нашем чланству.

17