Filatelista

Na osmom bloku slika marke pomerena znatno desno (vrlo retka greška)

Na devetom bloku prikazan je slabiji proboj (slika marke na poleđini bloka).

Na prigodnom spomen bloku »Spomenik Maršalu Titu i Revoluciji« u Titovom Užicu, ispred grudi postoji beli krug.

Na marki od 3 dinara iz serije Prigodnih maraka povodom održavanja međunarodnih sportskih takmičenja, prikazane su veće bele mrlje (na drugoj marki), koje su nastale pri štampanju i postoje u raznim oblicima na većem broju maraka od 3 dinara.

Na marki od 30 dinara iz emisije šestog izdanja maraka faune (1964) godine, na slici »L«) postoji bela tačka.

Na marki od 200 dinara iz trećeg izdanja maraka za vaz-

dušnu poštu iz 1951. godine nedostaje ceo natpis dole »FNR JUGOSLAVIJA«.

Sve su ovo slučajne greške, pa bilo da su usamljene bilo da se ponavljaju više puta.

avgusta 1969. Dipl. ing. Vladimir Vujošević

СТРАНА ЗА МЛАДЕ ФИЛАТЕЛИСТЕ КАКО УРЕДИТИ ЗБИРКУ

Поред много проблема на које наилази млади филателиста, почев од оних основних: како доћи до марака, каталога и осталог прибора, како одлепити марку са подлоге, за које збирке — генералне и тематске се одлучити, посебно се намеће питање и нама старијим филателистима: како средити збирку да би она изгледала и укусно и прегледно и да марке уједно буду заштићене од оштећења.

Кажу да су филателисти некада давно лепили марке на листове папира целом полеђином, касније су их лепили помоћу фалца, и то било да су чисте или поништене.

У почетку је „фалц' био сваки лепљиви папир који је често остављао трајна оштећења, најчешће „прозоре". Срећом измишљени су класери а и технички и естетски изглед албума достигли су изванредан ниво јер су марке у албумима одвојене једна од друте, свака марка има своје место и одштампан је њен клише што неупућенима много помаже. Последњи албум за марке Југославије има и »џеп" за сваку марку (немачко издање) али је превише скуп.

Пошто млади немају толико материјалних могућности сматрам да је поред других предности много боља збирка на одвојеним албумским листовима.

Техничка и материјална предност садрже се у овоме: купи се неколико табака хамера, код књиговесца се они изрежу у формату 28%Х24 (то је формат за изложбе), те сваки лист кошта око 30 ст, дин.

На ове листове марке се могу залепити фалцом, али је неупоредиво лешше употребити »ћаула«, што поскупљује збирку за око 15 ст. дин. по марци.