Filatelista

На овај начин филателиста не мора одједном да уложи много новца већ постепено да купује и хамер и ћалла.

Посебна предност је што су листови потпуно бели и дају скупљачу могућност да му се разигра машта те да марке илуструје цртежима, да испише неке за њега интересантне допунске податке, серију употпуни максимум картама, ковертима првог дана, репродукцијама или фотосима и слично, а пошто му простор није ограничен то једној марци или серији може да посвети и више листова већ према расположењу и расположивом материјалу.

Посебно је важно да скупљач може на хамеру да илустрације да у најразличитијим сликарским техникама (туш, дрвене боје, акварел, пастел, темпере) али мислим да је најбољи туш у техници акватинте јер се тако оштра боја тушева ублажава у пастелније тонове а комбинована са графиком дозвољава стварно изванредна ликовна решења.

Мислим да не треба посебно да нагласим да уз помоћ старијих, млади филателиста, кроз овај занимљиви посао, неосетно апсорбује многа знања, јер желећи да му збирка што лепше и свеобухватније изгледа, често листа енциклопедију или лексикон, посећује библиотеку или музеј и слично.

Мислим да се овакав труд увек исплати.

Спасоје Милинковић

ТРАГОМ НАШЕГ ПОШТЕЊА

Недавно сам дознао нешто о већ заборављеним односима на релацији подружница — члан па се враћам на период од пре двадесет година. |

Онда сам био ученик основне школе и постао члан СФС 1949. године. Пошто сам живео на селу СФС ме је обавестио да сам пребачен у чланство подружнице у Крагујевцу. Још се сећам да сам кореспондирао са неким другом Стевановићем који је, мислим, био секретар подружнице у Крагујевцу. На његово тражење уплатио сам аванс од 1.000.— ст. дин. за марке које су — будући да је то био период кључних марака — могле да се добију само преко Савеза.

Није важно што је то за мене била огромна сума новца, јер сам био дете са села, већ је јако важно што никада нисам добио ни једну марку нити свој новац натраг. Кажем, недавно сам дознао да је Савез, некада давно, основао једну посебну комисију од чланова Управног одбора СФС која је испитивала зашто и неки други чланови подружнице Крагујевац не добијају марке које им припадају (јер то је период Планинара, Падобранаца, Зефир блока и сл.) и

9