Filatelista

KROZ ISTORIJU

U 125 broju našeg lista najavili smo seriju članaka o životu ı radu poznatog filatelističkog radnika i teoretičara Evžena Deroka prvog predsednika jugoslovenskog filatelističkog Saveza. U ovom broju objavljujemo predgovor njegove knjige: Istorija poštanskih maraka Srbije, koji Je sam napisao i koji sadrži ı deo hronologije njegovih radova u istraživanju naših maraka.

»Kada sam 1911. godine bio objavio rezultate svojih istraživanja o poštanskim markama Srbije u časopisu »Berliner Briefmarkenzeitung«, a zatim i o poštanskim celinama u časopisu »Der Ganzsachen Sammler« 1912—1913 godine, završio sam taj rad opisom maraka i ostalih vrednosnica izdanih 1905 godine, koje su tada bile u tečaju. Ta moja studija otštampana je posle nešto dopunjena i sa potrebnim ispravkama u zasebnu knjigu pod naslovom »Geschichte der Postwertzeichen von Serbien« u izdanju Philippa Kosacka u Berlinu 1914 godine.

Proučavanje poštanskih vrednosnica Srbije nastavio sam posle i dalje sve do poslednjih maraka, koje je Srbija, kao zasebna država, izdala 1918 godine. Namera mi je prvo bila da taj drugi deo moje studije objavim posle kao dodatak rečenoj istoriji.

Kako pak kod nas nije bilo još ništa izašlo o srpskim markama na našem jeziku, što bi moglo poslužiti mladim skupljačima, objavio sam u filatelističkoj rubrici beogradskog dnevnog lista »Vreme« jedan niz članaka u kojima sam ukratko opisao sve poštanske marke Srbije po pojedinim izdanjima. Ti članci, namenjeni širem čitalačkom krugu, bili su napisani popularno, bez pojedinosti, koje mogu zanimati samo one skupljače, koji se detaljnije bave srpskim markama, specijalizujući ih. Ove članke, pregledane i nešto dopunjene skupio sam posle u jednu povezanu celinu te su otštampani u knjižicu pod naslovom »Poštanske marke Srbije u istoriskom pregledu«, koja je izašla 1935 godine.

Da bih pak i one skupljače, koji detaljnije proučavaju poštanske marke Srbije upoznao sa rezultatima moga dugogodišnjeg istraživanja i proučavanja srpskih maraka, izdanih u vremenu od 1911 do 1918 godine, posle izlaska navedene moje knjige na nemačkom jeziku, odlučio sam se da prikupljeni materijal o tim izdanjima obradim i objavim na srpsko-hrvatskom jeziku. Članci su izašli u časopisu »Filatelisti« pod imenom »K istoriji srpskih poštanskih maraka« u brojevima 7/8 od 1935 god. i 3, 5, 6 i 9 u 1936. godini.

Na nastajanje nekih mojih prijatelja, pristupio sam posle preradi na srpsko-hrvatski jezik pomenute moje studije o poštanskim markama, objavljene na nemačkom jeziku.

12