Filatelista

ДА ЛИ СУ МАРКЕ АРАБИЈСКИХ ШЕИКАТА ЗВАНИЧНА ИЗДАЊА ИЛИ НЕ>

Када су се пре пар година појавиле сликовите серије дотада непознатих држава, многи филателисти су се запитали где се налазе ове земље и да ли уопште постоје, јер их нису могли пронаћи ни на најдетаљнијим картама.

Иако крајње неповерљиви према њима они су их ипак куповали јер су лепотом своје израде и мотивима одскакале од шаблона који је био преплавио издања „Класичних" држава.

Задње године ове марке су се појавиле и вештачки жигосане у великим количинама и по веома јефтиним ценама, па је настао прави бум ових марака тако да их филателисти купују и стављају у своје збирке иако још нису начисто са њиховим пореклом.

Ево о чему се овде заправо ради.

На Арабијском полуострву и то на обали Персијског залива од вајкада су постојале територије малих али храбрих номадских племена, која се нису дала покорити ни од стране суседне Сауди Арабије ни од стране енглеских колонизатора. Пошто су својим отгором задавали прилично муке и једним и другим, била им је призната самосталност са шеиком као поглаваром племена. Тако је дошА0о до окупљања ових племена око оаза које су претстављале центре ових минијатурних државица које броје од неколико стотина до неколико десетина хиљада становника.

Сем малих изузетака (Оџцатаг, Ошап итд) пошта нигде није бида организована, јер заправо никакве ни потребе за њом није ни било.

Проналаском нафте територијама ових мини — државица потреба за организовањем поште нагло је порасла доласком странаца који су откупили концесије за њено истраживање.

И тако почиње крајем педесетих година издавање првих марака ових шеиката.

Како је светска филателија већ више година у кризи и више не доноси трговцима марака онолике профиле на које су они навикли, неколико спретних бизнисмена дошло је на идеју да од ових државица откупе право штампања поштанских марака.

у И сада настаје права поплава марака са активним темама које се у свету траже. Ослобођени административних погађања око тема и мотива које треба или не треба штампати, ови бизнисмени иду за укусом тржишта и штампају веома атрактивне и лепе серије углавном са мотивима из ликовних уметности које су преплавиле свет и освојиле симпатије широке филателистичке публике жељне лепе и јефтиније марке и помало огорчене на своје поштанске управе које из године у годину повећавају номиналу и број издања у току једне године.

Још једну ствар треба напоменути, а то је да су ово ипак праве поштанске марке које служе за франкирање пошиљака и које се могу купити и у земљи порекла иако велика већина не види поштански шалтер своје земље. Ја сам лично имао у рукама више оригиналних писама франкираних са маркама ових земаља.

Ако се на крају постави питање да ли скупљати ове марке или не» Одговор би био зашто да не. За релативно мали издатак филателиста скромних материјалних могућности долази до лепих серија које украшавају сваки класер и нису ни мало више шпекулативне од оних које издају велике и признате земље.

Радомир Савић 11