Filatelista

Za razliku od drugih motiva — recimo kosmos — ovde kod religioznog motiva biće nam malo teže da pionirima — filatelistima objasnimo pravu vrednost ovih umetničkih dela. Ovo tim pre što naši pioniri ne uče veronauku, pa samim tim nisu ni upoznati sa životom odnosno legendom pojedinaca sa ikone odnosno sa freske. Uzimamo za primer marku od 1,25 dinara koja pokazuje raspeće Isusa Hrista i jedmog pionira koji traži da mu se rastumači ova kompozicija. Sigurno mu ne možemo i ne smemo reći: to je čika Isus-Hristos, koga su nevernici u boga i izdajnici hrišćanstva živog razapeli na krst, stavivši mu prethodno glogov venac oko glave. Ili ako se pojavi marka sa ikone iz manastira Dečani sa majkom Marijom i malim Isusom. Naravno i ovde ne možemo reći: to je tetka Marija, koja je putem svetog duha oplođčena i rodila batu Isusa, koga su kasnije nevernici živog razapeli ma krst. A kako ćemo, zaista, rastumačiti milionima jugoslovenske dece stvaranje religioznog motiva u markama socijalističke Jugoslavije.

Sve u svemu, izdavač je ipak trebalo da ima na umu, da su uz ovakva izdanja nužna izvesna objašnjenja, a u prvom redu obrada visoke umetničke vrednosti i ogromnog kulturnog bogatstva ove zemlje koje se ogleda i kroz srednjevekovno umetničko slikarstvo, okupljeno oko manastira i verskih organizacija.

ETHKETA

Скоро сваке године код дистрибуције или распродаје неког новог издања наших марака, југословенским филателистима пришива се етикета шпекуланата и шверцера, иако наши филателисти са тиме немају баш никакве везе.

Филателистичка штампа, односно, »РТЕ ВЕТЕРЕМАЕКЕ« у Бечу, у свом априлском броју посвећује доста простора југословенским ишекулантима са блоковима „НАРОДНИХ ХЕРОЈА". Аутор чланака очито види да поступак око дистрибуције овог издања одудара од уобичајеног начина продаје других издања наших марака, али није начисто са тиме, ко организује такав начин продаје и коме ли користи.

Југословенски филателисти могу бити спокојни што се тиче пришивања овакве или сличне етикете, јер се бар код нас зна на кога се може она односити. У исто време остаје нам да се надамо да ће »Рте ВЕЈЕЕМАЕКЕ« прочитати и другови из „Бироа за поштанске марке и издавачку делатност ЗЈПТТ" и извући неке закључке, ако су они уопште некоме потребни.

Чињеница је да су наши филателисти преко своје организације добили само по један блок „НАРОДНИ ХЕРОЈА" без обзира колико пута сакупљају Југославију и колико коресподената имају у иностранству, па можда и сам аутор овога чланка у Бечу, али то никако не даје за право било коме да југословенским филателистима пришива етикету шверцера односно шпекуланата, јер многи су од њих за своју другу или трећу збирку морали да плате блокове изнад номиналне цене, Етикета је добра само онда ако се залепи на право место, иначе погрешно пришивена може да нанесе неограничену шттету.

16