Filatelista

ВАНРЕДАН УСПЕХ НАШЕ ФИЛАТЕЛИЈЕ

Први Салон Максимафилије, који је одржан у граду Воливе (Wvluve) v Белгији од 13. до 30. августа 1969. био је заиста смотра европска Максимафилије. За нашу земљу тај је Салон посебно интересантан, јер су на тој међународној приредби наша земља и наша Максимафилија добила посебно признање и изузетну почаст.

Завршни дан Салона, 30. август, проглашен је за ДАН ЈУГОСЛАВИЈЕ. По длуци белгијске поштанске управе, а у оквиру Салона, тога дана функционисао је привремени поштански одељак које је у ПОЧАСТ ЈУГОСЛАВИЈИ употребљавао посебан, пригодни поштански жиг. Одлика тог пригодног жига је у томе што је као мотив на њему био гравиран ДРЖАВНИ ГРБ ЈУГОСЛАВИЈЕ, с пригодним натписом около: МАХТМАРНПТЈЕ — САЛОН — МАКСИМАФИЛЕ МОГЈМЕ. У средини доње половине жига, испод грба Југославије, урезан је датум 30. 8. 1969. и назив наше земље — УОЏСО5ЗТАМТЕ. Жиг има две варијанте: код једне је ситним словима испод грба с деве стране урезана реч »Јошт«, десно »Рас«. На другом је натпис с леве стране »аг« а десно »Јоџк«, (што у оба случаја значи „AaH”).

о пи % риме

Први пут у историји наше филателије једна међународна изложба у иностранству пропратила је учешће југословенског излагача ванредном почашћу, употребом пригодног поштанског жига на коме је приказан грб Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. Такве почасти представљају највиши степен одликовања који се на изложбама овакве врсте може указати излагачима и земљама учесницама. И до сада су на многим међународним филателистичким изложбама наши излагачи постизали запажене успехе, али је ово ПРВИ ПУТ да се у иностранству учешће Југославије (односно југоловенских излагача) посебно прославља и обележава употреба пригодног поштанског жига с грбом Југославије.

Организатори Салона су за ову прилику издали посебне споменкарте на којима је преко белгијске поштанске марке отиснут поштански пригдни жиг с грбом Југославије.

Наши експонати награђени су ванредним пехаром који је даривао највећи белгијски дневник »50ТЕ«. М. К. Ивановић

НАПОМЕНА УРЕДНИШТВА

Друг Милан К. Ивановић, један од оснивача и дугогодишњи активиста СФ Србије, учествовао је са својом збирком МАХИМАРХИЛИЕ на овој изложби. У част њега и његове збирке организатор је прогласио Дан Југославије и предложио пошти да изда жиг са нашим грбом.

„Ово је уједно и згодна прилика да се и Управни одбор СФ Србије, бар на овај начин захвали другу Ивановићу, на свему што је учинио за нашу филателију.

17