Filatelista

setilaca upisane su sve najlepše ocene. Posetioci iz Niša zapisali su: »U mestu izlaska prvih maraka u novooslobođenoj zemlji članovi društva ovom izložbom na najlepši način se odužuju svome gradu«. Na osnovu izloženih eksponata žiri izložbe dodelio je 38 medalja i to: 7 zlatnih, 11 srebrnih i 20 bronzanih medalja a dodelio je i 7 diploma u znak priznanja za učešće na izložbi.

Prema opštoj oceni ovo je najlepša i najmasovnija izložba od svih koje su do sada priređene. Ona je rezultat predanog i sistematskog rada članova društva a on po pravilu uvek donosi i dobre rezultate. Izložba je ujedno i bila divna manifestacija prijateljstva tri grada iz tri zemlje i članova njihovih filatelističkih društava.

U. B.

VESTI IZ OSIJEKA

Osijek. Prilikom proslave 50-godišnjice postojanja filatelističkog kluba u Pečuju (Mađarska), održana je od 13. do 18. IX izložba maraka na kojoj su učestvovali sa četiri izloška i osječki filatelisti kao gosti.

FK Osijek održao je 12. X susret sa filatelistima Sarajeva (FD Tematičar).

PEDESETGODIŠNJICA ORGANIZOVANE FILATELIJE U OSIJEKU

Članovi Filatelističkog kluba Osijek, proslavili su dana 19. X. og. 50-godišnjicu početka organizovanog filatelističkog rada u gradu Osijeku. Toga dana 1919 godine osnovana je filatelistička podružnica HFD, kao prvo organizovano filatelističko društvo. Filatelistički klub Osijek, održao je svečani sastanak cjelokupnog članstva, na kojem je predsjednik Stanko Novaković, podnio referat o razvoju filatelije u gradu Osijeku, kao i početku organ. filatelističkog rada. Sa sastanka je poslano pozdravno pismo HFED Zagrebu, kao pioniru jugoslovenske filatelije i osnivaču podružnice. Zaključeno je da predloži godišnjoj skupštini kluba, da se za 50 godišnji period neki zaslužni članovi društva proglase za počasne članove, kao i Evžen Deroko, kao pioniri jugoslovenske filatelije. Klub je izdao prigodnu spomenicu i prigodni žig koji je 19. Х 1969. bio na upotrebi na pošti Osijek.

S. N. 16