Filatelista

ВЕЛИМИР ЦИЗЕЛ

КРОЗ ИСТОРИЈУ ЛОВРЕНЦ КОШИР•) Поводом седамдесетпрве годишњице његове смрти

Лик Ловренца Кошира и његов рад као реформатора поштанске службе, а првенствено његове заслуге и његов удео на завођењу поштанске марке уместо убирања таксе у готову, добијају све јасније контуре.

Из несигурних наслућивања, непотпуних и непоузданих извора, недокументованих претпоставки, па чак и нетачних закључака, до којих се дошло услед оскудних података, све се више издвајају историјске чињенице, откривају нови извори и прикупљају неоспориви докази да је наш земљак, Ловренц Кошир идејни творац поштанске марке.

Важни детаљи из живота и рада Ловренца Кошира постепено се отимају забораву. Докуменат се слаже на докуменат и нове нефалсификоване аутентичне чињенице допуњују странице историје поштанске службе и то баш тамо где су историчари губили сигурност, јер нису располагали поузданим подацима, а наилазили су и на супротна мишљења и тврђења баш када се радило о утврђивању личности, која има право да се назове „оцем поштанске марке".

Већ у новембарском броју „Филателисте" из 1949 год. објавили смо у уводном чланку, да су у швајцарском државном архиву пронађена документа, која неоспорно доказују да је Ловренц Кошир дао сугестију и предлагао да се уведу поштанске марке. Али, од тада, па до данас открића о идејном творцу поштанске марке обогаћена су са још два веома значајна документа.

Бивши претседник Филателистичког савеза Словеније, друг Фердо Кобал, који иначе има највише заслуга на томе, да знамо о Коширу нешто више, него што су о њему написали историчари немачке поште, својим упорним и стрпљивим радом да открију ис тину о Коширу, наставио је испитивање о њему и поред тога што је Министарство ПТТ примило на себе да се истраживањима о Коширу и његовом раду приђе са више система.

Када је друг Кобал априла ове године боравио у Београду, прегледао је и материјал који је пренет из Швајцарске у Београд. Међу документима (фотокопијама) у Министарству ПТТ налази се и копија писма у коме Кошир јавља Светском поштанском савезу у Берну промену своје адресе. Писмо је датирано од 12 маја 1875 год. У том писму саопштава Кошир да се пресељава из Загреба у Беч и наводи своју тачну адресу.

„Беч ТУ округ, Нашреаз5е М/едеп Н. Мг. 39, други спрат, код регистратора Емануела Фреу-а".

%) Прештампано: Филателиста бр. 8/50.

18