Filatelista

Министарство финансија жели пре свега да сазна, да ли је Виша поштанска дирекција службеним или било којим другим путем штогод сазнала о наведеноме, о чему нека нас извести.

Краљевској поштанској дирекцији у Леипцигу

Дрезден, дана 24 јула 1858 — Министарство финансија 3 одељак вон Ехренстеин:

Одговор на ово писмо гласи:

Према овим нама достављеним и поново прикљученим актима не може постојати никаква сумња да је Ловренц Кошир, заменик државног књиговође из Беча већ године 1836 предложио аустријској влади, да се укине наплаћивање поштанске таксе у готову и да се уместо тога уведе франко марка. Такође је и надаље доказано да је поштанска реформа Еомјапда НШа изашла у штампу тек 1837 год. у Лондону, док о разговору Кошира са Енглезом Сбаћаует у Љубљани, који је наводно покренуо енглеску реформу, не можемо доносити одлуку. Такође нам није познато да ли су његови првобитни предлози, односно само наведени Коширев разговор са замеником генералног поштанског директора НшШа заиста његови или су узети са другог места.

Коначно је на расправама прве немачке поштанске конференције дошло на дискусију питање о „франкотаксеним маркама" и на извор завођења истих. Углавном је ово завођење у записницима констатовано тако, као да у Енглеској то већ имају.

Краљевска виша поштанска дирекција вон Захн

Лајпциг дана 6 августа 1958.

Упоран рад неуморног словеначког филателисте друга Кобала донео је опет скупоцен прилог утврђивању чињенице да је Ловренц Кошир „отац' поштанске марке.

Објективно треба признати да имамо да захвалимо другу Кобалу што време и наша индолетност нису нашег заслуженог земљака Ловренца Кошира потпуно препустили забораву. Кобалу треба захвалити што документа о реформама које је предлагао Кошир, било да су она у Бечу, било у Лајпцигу, Дрездену или Берну није за увек затрпала музејска прашина. Захваљујући другу Кобалу цео културни свет зна за име и заслуге Ловренца Кошира. Издање пригодне серије и авионске марке у спомен Кошира уследило је на иницијативу Кобала итд. Ово наглашавамо да бисмо указали на значај стрпљивог рада једног човека, који је успео да право оригиналности једне идеје, једне замисли сачува нашем земљаку, а са друге стране оспори то право онима којима оваква признања не припадају.

О овоме смо казали неколико речи више, јер ће ово наше признање из филателистичких редова можда бити једина награда за несебичан и упоран али успешан рад друга Кобала.

Ми му на успеху честитамо.

„Још пре две године друг Кобал је у брошури „Ловренц Кошир" написао:

21