Filatelista

„Умро је у Загребу у високој старости преко 70 година, док се у енглеском и немачком тексту исте брошуре сасвим одређено каже да је Коширу било 70 година када је умро.

Међутим данас знамо да је Ловренц Кошир умро 7 августа 1879 године у Бечу.

Поводом 7!-тодишњице смрти великог реформатора поштанске службе, која се навршила пре неколико дана, нарочито нам је драго, што смо могли да објавимо, да се доказима из Швајцарске придружио и доказ са другог извора докумената из Немачке у коме се каже:

•.... Aa не може постојати никаква сумња да је Ловренц Кошир, заменик државног књиговође из Беча већ године 1836, предложио аустријској влади да се укине наплаћивање поштанске таксе у готову и да се уместо тога уведу франко марке".

Данас када је стварно отклоњена свака сумња у оригиналност генијалне идеје Ловренца Кошира за увођење поштанске марке, сматрамо ипак потребним да као филателисти — скупљачи поштанских марака укажемо на неопходност да се са надлежног места настави са испитивањем и прикупљањем материјала, и докумената о животу и раду Ловренца Кошира.

Ма колико била похвална приватна иницијатива друга Кобала и његових сарадника, — дописника из Аустрије и Немачке, и ма колико сви ти извори компетентни и аутентични ипак треба овај рад чији резултати треба да послуже као прилог историји развитка поштанске службе специјално, и као прилог историји развитка наших народа уошште, да буде вођен са једног места, стручно, систематски и педантно. Тај рад око прикупљања доказа о прегледним реформама од стране нашег земљака, који су до сада обавили друг Кобал и шеф Међународног поштанског одељења при Министарству пошта друг Мичић, није завршен, те га треба окончати тако темељно да ће бити, после обелодањења прикупљених докумената, искључена свака могућност фалсификовања историјских чињеница и отклоњена могућност својатања Коширевих заслуга у било чију корист.

Исто тако треба изразити пуно признање сарадницима друга Кобала, који су ставили у службу наших интереса своје слободно време, своје везе и своју високу стручност. Ми верујемо, да би се преко ових веза могло наћи још доста материјала о раду Ловренца Кошира, а можда и оно што се до сада није пронашло, а то су оригиналне претставке Кошира аустријској влади из 1836 године.

Свим својим члановима честитамо наступајућу нову 1970. годину. УПРАВНИ ОДБОР

Молимо читаоце да учествују и сарађују у обради нашег часописа. Адреса: Филателиста, Сремска 6/17 — Београд.