Filatelista

А ПОВОДОМ СТОГОДИШЊИЦЕ ЛЕЊИНОВОГ РОБЕЊА Š AEIbHH HA MAPKAMA

S Ове године прославља се стогодишњица Лењиновог рођења, чове-

ка који је у темељу Октобра уградио своје велико дело. То дело марксистичког визионара и идеолога уједно је и путоказ радничким покретима света да изграђују бољи и праведнији живот. Њега с правом називају човеком од акције, човеком који је умно ослушкивао дух и снагу народа, да би ту снагу и тај дух преобратио у Револуцију, у слободу живљења, у орећу. Лењинове идеје брзо су запалиле свет, освојиле милионе срца, па овај виспрени трибун не постаје само вођа народних, радничких маса у својој земљи него у целом свету.

Народи Југославије прославиће овај значајан јубилеј одржавањем многих манифестација. То је и разумљиво, јер наша Револуција и социјалистичка изградња земље засновани су на идејама и практичним решењима великог вође радничког покрета — Владимира Иљића Лењина. Свакако ће и наше филателистичке организације узети учешће у овој прослави одржавањем пригодних изложби, јер није мали број филателиста који сакупљају поштанске марке издате за Лењина у свим социјалистичким земљама.

До краја 1969. године укупно је издато 499 марака и 25 блокова у следећим земљама:

Албанија 21 марка

Бугарска 19 марака Чехословачка 19 марака Југославија 3 марке и ! блок Кина. 17 марака

Конго (Бразавил) 1 марка и 1 блок Куба 6 марака Мађарска 20 марака Монголија 8 марака

Немачка Д. Р. 19 марака и 1 блок Пољска 17 марака

Румунија 24 марке и 2 блока Северна Кореја 8 марке

Северни Вијетнам 9 марке и 1 блок СССР 308 марке и 19 блокова

С обзиром да је на маркама које су до сада изашле приказан го тово цео живот и револуционарни рад В. И. Лењина, дајемо његову кратку биографију, која ће послужити многим филателистима да на основу ње тематски среде своју збирку о великом револупионару.

ВЛАДИМИР ИЉИЧ ЛЕЊИН родио се 22. априла 1870. године у граду Симбирск (касније Уљановск).

У породици Иље Николаевича Уљанова и Марије Александровне Бланк било је шесторо деце: Ана, Александар, Владимир, Олга, Дмитриј и Марија.

У петој години мали Владимир научио је да чита, а у деветој ступио је у први разред симбирске гимназије. Још у гимназији читао је Маркосв „Капитал“.

Гимназију је завршио са златном медаљом и августа 1887. годит > ступио на правни факултет Казанског универзитета.

Због суделовања у раду револуционарних кружока и у студент ским немирима, децембра 1887. године ухашшен је, удаљен са факул-

А = e тета, прогнан у село Кокушкино (сада Ленино) Казанска губернија и стављен под полицијски надзор.

2