Filatelista

UBO

„БИРА О АМА С: SAVEZ FILATETLISTA SRBIJE | __ Beograd, Sremska br. 6/IV Telefon br. 628-431 Žiro račun kod narodne banke FILATELISTA — 608-8-166-10. Predsednik Saveza Davor Sokolić

Kruševac je grad u srednjoj Srbiji, koji je pre 600 godina osnovao slavni srpski car Lazar. lako ova zemlja obiluje istorijskim: mestima i ratmim poprištima, teško, je naći grad ili naselje, za koga je narod sa kolena na koleno preneo toliko tužnih pesama, vezanih za jednu tragediju jednog naroda, koja se pretvoTila u večitu svetiljku svenarodnog patriotizma. Kosovski Ćiklus narodnih pesama upravo je ciklus Kruševca. Kosovska bitka, poeibija turskog car Murata, devet Jugovića i deseti starac Jug Bogdane, Miloš Obilić, Milan Toplica, Kosančić Ivam, Kosovka devojka i najzad sve ono Što se zbilo do Kosova i na Kosovu bilo je i ostalo delo Kruševca. :

Turci su ga osvojili tek u XV veku i nazvali ga ALADŽA HISAR, da bi ga 1805 srpski ustanici oslobodili i vratili mu staro ште.

Na prednjoj strani našeg lista slika prikazuje stari spomenik kosovskih jumaka u Kruševcu sa čime se FD ovog стада : maš Savez pridružuje opštenarodmoj proslavi Kruševca.

Уређује Управни одбор ФА Београд. Главни уредник Душан. Главоњић

| ГАМРАЖТ ЈАК »SAVA MIHIĆ« Zemun, ul. Maršala Tita = Бг. 46—48 те1. Бг. 607-176.