Filatelista

ФИЛАТЕЛИСТА РТГАТЕГТБТА

ČASOPIS SAVEZA FILATELISTA SRBIJE

Septembar 1971.

САВЕЗ ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ ОРГАНИЗУЈЕ РЕПУБЛИЧКУ ИЗЛОЖБУ У ЗЕМУНУ

Прослава годишњице ослобођења Београда, постала је традиција за Савез филателиста Србије, који У њој активно учествује са својим приредбама, изложбом марака, дописница, ратне поште, притодних жигова и коверата, који на специфичан начин обрађују све оно што се кроз историју збило у ова два историска града (Земун и Београд) који данас чине јединствену градску целину.

Управни одбор на својој седници 23 јуна ове године проанали зирао је своју активност и програм рада за наредни период и на преддог председника Давора Соколића донео одлуку да се поводом прославе 27 година ослобођења града и 30 година револуције отвори Републичка филателистичка изложба 22 октобра у Дому ЈРВ у Земуну. Савез филателиста наше републике, каже председник Соколић вије друштво колекционара, већ масовна друштвена организација, која делује у оквиру ССРН па је самим тим позвана да према својој специфичности учествује у свим манифестацијама ССРН Србије. У прославама које организују градови наше републике учествују наша друштва. Међутим имајући у виду да је у Београду седиште нашег Савеза, да је ту до сада радило 7 друштава а ускоро ће бити преко 10. Савез је дужан да преузме организацију ове изложбе, што не значи да ће умањити већ координирати и појачати активност својих друштава.

Прослава годишњице једног града, наставља председник Соколић није изолована и везана само за онај догађај који се тада догодио, већ је у неку руку хронологија свега оног што се у том граду ДОГОДИЛО од његовог оснивања. Познато је да Београд постоји као насеље 2.000 година пре наше ере. Он је постао главни град Србије још за време владавине деспота Стевана Лазаревића пре 570 година а главни град Југославије од њеног установљавања као заједничке државе. Од 1456 до 1944 историја је забележила девет великих војних операција, које су становнике Земуна и Београда немилосрдно уништавале и подизале у борбу на живот и смрт. Ова последња ратна операција, наших дана почела је једновремено у Земуну и Београду 1941 а завршила се 22 октобра 1944 У Земуну. Ми ћемо својом изложбом подсетити не само на њу, већ на све оно што се на овом подручју догађало вековима.