Filatelista

MEĐUNARODNA FILATELISTIČKA IZLOŽBA BUDAPEŠT 71. NEMZETKOZI BELYEGKIALITAS BUDAPEST 71.

Pod gornjim nazivom, a pod pokroviteljstvom FIP-e, održana je ova izložba u Budimpešti u vremenu od 4—12. septembra ove godine, Ujedno je time obeležena i 100-godišnjica prvih poštanskih maraka kraljevine Mađarske.

Na prvi pogled može da izgleda neobično, što je Mađarska dobila prve svoje marke tek 1871. godine. A to znači, tridesetjednu godinu Dosle Velike Britanije, dvadesetdve godine posle kraljevine Bavarske, dva desetjednu godinu posle Austrije, pet godina posle kneževine Srbije, itd.

Ova činjenica postaje jasna kada se ima u vidu, da je Mađarska sve do 1867. godine bila pod isključivom dominacijom Austrije. Navedene godine Austrija je priznala Mađarskoj status samostalne države, ali i dalje vezane uz nju najvažnijim organima državne vlasti. Tako je nastala austro-mađarska na čelu sa austrijskim carem, koji se ubrzo krunisao ı za mađarskog kralja.

Tek posle ovog sporazuma vladajući krugovi u Mađarskoj su sa organizovanjem vlastitih organa državne vlasti. Pored ostalih, osnova– na je i mađarska poštanska uprava, koja je emitovala prvu seriju svojih maraka 1871. godine sa mađarskim državnim i nacionalnim obeležjem.

Savez filatelista Mađarske ili kako se zvanično naziva: Magyar bečlveggvujtoOk orszagos szoOvetsege, skraćeno: MABEOSZ, briljantno je organizovao ovu izložbu i time sjajno obeležio stogodišnjicu prvih mađarskih maraka. Izložbeni materijali bili su sistematizovani i raspoređeni u iri zgrade i to: u palati Muzeja lepih umetnosti (Szćpmuvećszeti muzeum) na Trgu heroja (H6sok tćr), u paviljonu veštačkog klizališta (Jćgp4lya) na istom trgu i u novoj vlastitoj zgradi Saveza filatelista Mađarske.

Svečano otvaranje izvršeno je 4-og septembra u 10 časova pre podne u Domu filatelista, u ul. Verešmartija (Vorosmarty) br. 65. Ovim činom izvršeno je ujedno i svečano otvaranje ovoga Doma, inače impozantne sedmospratne zgrade, čiju unutrašnjost krasi jedna velika dvorana sa mnoštvom manjih i većih prostorija. Otvaranje je izvršio Horn Dezs6 (Deže Horm) pomoćnik ministra pošta. U svome govoru on je istakao značaj ovoga Doma za dalji razvoj filatelije naglasivši, da u Mađarskoj sada ima četvrt miliona organizovanih filatelista. Neposredno posle ovoga čina, svečanost je obavljena u 11 časova u Muzeju lepih umetnosti govorom ministra pošta dr. Csanadi Gyorgv-a (ĆČanadi Đerđ-a). U isto vreme otvoren je treći deo izložbe u paviljonu veštačkog klizališta. Na sva tri mesta prisustvovao je veoma velik broj pozvanih gostiju i filatelista iz mnogih zemalja sveta.

U palati Muzeja lepih umetnosti, u zvaničnom odeljenju (Hivatalos osztaly), bili su istaknuti panoi sa poštanskim markama četrdesetsedam poštanskih uprava odnosno ministarstava raznih evropskih, američkih, azijskih i afričkih zemalja. Ukupno je bilo 188 takva panoa, svi u veličini 100 x 100 cm. Zatim, u istoj Palati, sledile su zbirke u počasnom odeljenju (Classe d'Honeur) sa 606 panoa. U ovom odeljenju bio je izložen i jedan maleni deo iz zbirke engleske kraljice Jelisavete II. Među tim markama naročito su bile interesantne one dve od jednog i dva penija, koje su emitovane 6-og maja 1840. godine i predstavljaju prve Dpoštanske marke u svetu. Istaknuti su bili i njihovi probni otisci. Organizatori su ove ı druge retkosti dobro iskoristili u reklamne svrhe i tako

14