Filatelista

посетиоци заузимају места у свечаној сали да би присуствовали свечаној седници Скупштине општине Земуна Хор и војна музика Дома интонирају химну ХЕЈ СЛОВЕНИ. одаје се пошта погинулим и преминулим ратницима Земуна, додељују Октобарске награде колективима и појединцима а иза тога опет разгледа филателистичка изложба, дају специјалне изјаве и похвале заиста укусно опремљеним експонатима који увеличавају ову велику свечаност.

Књига утисака: требало би одштампати специјални број филателиста да би се исказало све оно што је у књизи утисака написано на овој изложби, што нам показује и ово мало примера које смо у могућности да изнесемо:

„Токови времена и средина која нас окружује бележе се на различите начине: срцем, умом, речју, а и овим малим знамењем, маркама које стављамо свакодневно на писма, на своје поруке. Видети овакву изложбу изузетан је доживљај, јер буди у нама многа сећања и осећања.

Речи хвале за овај доживљај мале су према оном што он представља. Борбе Радишић, посланик Савезне скупштине".

„Мале ствари а велика дела. Честитам организаторима. Бранко Пешић председник Скупштине града Београда“.

„Краги другови из Савеза филателиста, организујте и неку овакву или сличну изложбу и у унутрашњости Србије а немојте се само базирати на Београд и Земун. Група ученика на екскурзији у Земуну".

„Први пут посећујем филателистичке изложбе. Посебно ме радује што сам имао прилике да видим све наше марке почев од старе Србије до последњег издања ЗЈПТТ. Чини ми се да је најважније што је тако постављена да је могу хиљаде и хиљаде посетилаца разгледати и што је могу упознати и они људи који се не баве филателијом. Тиле Степановић из Соко Бање".

„Свиђају ми се изложене марке на тему животиње. Ненад Лазић, ученик основне школе „Гоце Делчев".

Плакете као признање: имали смо прилике да видимо награде и признања Савеза филателиста Србије односно часописа Филателиста које су додељене на више светских изложби, пише група посетилаца изложбе. У исто време смо видели и плакете које су припремили организатори за ову изложбу, које се додељују као награде за одабране експонате. Познато је, то се види и на овој изложби, са колико пажње поједини љубитељи разгледају и анализирају ове лепо обликоване медаље и друге предмете. Израдом плакета изложбе и града Београда Савез је унео једну новину за љубитеље медаља и других знакова, па се надамо да ће са тиме наставити и на наредним изложбама.

Зашто у Земуну: до сада је било уобичајено да се републичке изложбе одржавају тако рећи у центру града Београда. Управни одбор Савеза анализирао је све досадашње изложбе и дошао до закључка да би наше изложбе, без обзира на карактер (републичка, пригодна) које организује Савез, требало одржавати и у другим местима а не само у Београду. Међутим није било сасвим једноставно одлучити се на прекид једне већ традиције, па се као неки прелаз, са уобичајеног на практично за сада као место изложбе узео Земун, који није ни у центру Београда нити пак у унутрашњости Србије. Масовна посета изложбе, оцена ССРН Београда и Земуна о успеху ове изложбе и њихова помоћ око организације упућује Управу Савеза односно организаторе оваквих изложби на размишљање да се у будуће смело орга-

4