Filatelista

говоре о теми изложбе." Жеља филателиста да се појављују као излагачи, нарочито нови који до сада нису излагали наводи нас на размишљање да се у будуће томе и прилагодимо. Преостаје нам једино да идемо на изложбе већег капацитета и да настојимо да се прихвати што више млађих излагача.

Организацију изложбе спровео је председник изложбеног одбора СФС-а Александрић М. Александар, секретар уз сарадњу Николе и Борђа Маћешића чланова Ф. Д. „Земун" из Земуна, испомоћ у монтажи дали су Ковачић Жарко из Ф. Д. Земун и Марковић Владимир из Ф. Д. Београд.

Миодраг Р. Вуковић

О УПОТРЕБИ НОВИНСКЕ МАРКЕ КНЕЖЕВИНЕ СРБИЈЕ ИЗДАЊЕ ИЗ 1873

Претражујући фондове библиотека Архива Србије и Српске Академије Наука и Уметности имао сам прилике да прелистам известан број новина које су излазиле у Србији у време употребе прне двопарке „миланчића". Тачније речено, у питању су новине које је Светозар Марковић покренуо још 1871. издавши први број „Раденика" у Београду, а које су се 1873. поново појавиле под именом „Јавност", и биле издаване у Крагујевцу. Почетком априла 1874. „Јавност“ престаје да излази због прогона власти, Светозар Марковић доспева у затвор, али његов близак сарадник Срета Анђелковић поново покреће лист средином јула, овај пут под именом „Глас Јавности". Почетком септембра лист је привремено престао да излази, да би се у другој половини октобра исте године поново појавио. Под овим именом коначно престаје да излази 7. децембра 1874. Већ 1. јануара 1875. Светозар Марковић поново покреће лист под именом „Ослобођење", и уређује га до броја 10 од 22. јануара, када због болести одлази на лечење у Трст где убрзо и умире у Грађанској болници 26. фебруара 1875. Од његовог одласка лист уређује С. Анђелковић, али већ крајем марта долази до привремене забране која траје све до 10 августа, а већ после три дана лист бива поново забрањен, овај пут дефинитивно. Поново је обновљен свега недељу дана касниј е, пошто му је име предходно промењено у „Старо ослобођење" чиме је задовољена законска форма. Овако обновљен, лист излази све до средине маја 1876. Тада. је због ратног стања у Србији заведена изузетно оштра цензура, те је уредништво само одлучило да обустави излажење свог лист поручујући читаоцима: „Довиђења у већој, слободнијој и срећнијој Србији".

Захваљујући чињеници да се у то време дистрибуција новина вршила готово искључиво на основу претплата, сви комплети ових новина које сам имао прилике да прегледам били су састављени од примерака који су исправно путовали поштом, и који самим тим представљају значајно сведочанство о начину употребе и поништавању ове марке. Количина од око 400 појединачних примерака довољна је гаранција да се не ради о случајностима при употреби, а фондови у којима се налазе отклањају сваку сумњу у њихову исправност. Сматрајући да би ови подаци могли бити интересантни за један део читаоца „Филателисте" решио сам да их изнесем у хронолошком прегледу. С обзиром на то да сам користио фондове две библиотеке,

6