Filatelista

РЕТСЕр КАТАГООЈЕ OF POSTAL STATIONERY OF THE WORLD SAD obrađuje po abecedi zemalja kompleine celine celog sveta, a do sada su obrađene zaključno sa slovom T.

NOUER GANZSACHEN katalog, po istom principu kao i američki sa poslednjom sveskom obradio je zemlje zaključno sa slovom »I«.

Pojedine zemlje kao: Poljska, SSSR, ČSSR i druge izdale su svoJe nacionalne kataloge celina.

Naša slika prikazuje dopisnicu Nezavisne Države Hrvatske, koja je posle oslobođenja izmenjena pretiskom i dobila naziv države: Demokratska Federativna Jugoslavija, petokraku zveznu umesto grba i oznaku vrednosti 1 dinar umesto 2 krune. U američkom katalogu za Jugoslaviju na rednom broju 101, slika broj 48, na strani 9, ozmačena je kao Banjalučko izdanje, određujući je po poštanskoj direkciji koja je izvršila pretisak, gde se vidno razlikuje napis nove države od napisa na istim dopisnicama koje su nazvane Sarajevsko, odnosno Sarajevsko-Hercegovačko izdanje. Interesantno je da je izdavač kataloga oznao O ove dopisnice 25 dolara, dok ostala izdanja dobijaju cenu

,5 dolara.

Jugoslovenske celine nisu objavljene kao posebna knjiga, izuzev časnih izuzetaka, poznatih filatelista, koji su po časopisima i biltenima davali fragmente ili hronologiju nekih vrednosnica. Ne bi se moglo reći da nam nedostaje dokumentacija o emitovanju, jer se zna da je ing. Mirko Verner iz Novog Sada poklonio PTT Muzeju u Beogradu, skoro kompletna izdanja celina, koje su važile na današnjoj teritoriji Jugoslavije, što brojčano u jednom primerku iznosi preko 2500 komada.

10