Filatelista

SKUPLJANJE MARAKA UNOSAN POSAO ZA DRŽAVU. Još pre 71 godinu iz godišnjeg izveštaja videlo se da je skupljanje maraka unosan posao po državnu poštu.

Brošurica od 120 stranica datirana 30 juna 1900. kao godišnji izveštaj ministru pošta doslovce ikaže: »Na korist skupljača 50 000 serija od maraka iz 1895. bilo je pušteno u prodaju na glavnijim poštama po ceni od S 5.00 za seriju. Od januara 1899., od prestanka važnosti pomenute serije prodato je maraka u vrednosti od % 110 111.00.

Pored detaljnog izveštaja u vezi maraka i njihovog finansiranja, pisac predlagao je da se zatraži od Kongresa finansiranje malog pamfleta od 16—20 stranica koji bi sadržao razne informacije o markama. Zatim slede brojčani podaci, kao: da je u toku godine štampano 5,3 milijarde vrednosnih papirića u ukupnoj vrednosti od 97,6 miliona dolara, — velike cifre čak i za današnje doba.

Miroslav šanta, Dženkintaun, Pa., SAD

Aca M. Aleksandrović, sekretar SFS

VESTI I ZANIMLJIVOSTI

e Informativni „PTT Vesnik” br. 158/71 na pitanja jednog filateliste „da li se u jugoslovenskim PTT razmatra pitanje uvođenja pretplate na naše marke” daje sledeći odgovor:

„Rečeno nam je, da se na svim nivoima samoupravnih organa u jugoslovenskim PTT veoma pažljivo razmatraju pitanja u vezi sa daljim izdavanjem poštanskih maraka, distribucijom PTT preduzećima i uvođenjem pretplate. Sve to u uslovima sprovođenja ustavnih amandmana, u najskorije vreme, biće predmet posebnog dogovaranja u jugoslovenskim PTT.”

e Kao što je to već svima filatelistima poznato ZJPTT već je pristupila realizciji plana programa za izdavanje maraka sa fosfornim premazivanjem. Ove vrste maraka omogućiće novo uvedenim mašinama sortiranje poštanskih pisama. Već prve marke koje smo dobili dosta su oneraspoložile naše filateliste jer je teško utvrditi fosfornu naslagu na markama. Ni upotreba lupe kao ni jače osvetljavanje ne olakšava da se-naslaga na markama utvrdi. Kako ove marke treba tretirati? To ie pitanje koje „PTT Vesnik” u br. 159/71 pokreće i traži mišljenje o ovim markama od stručne službe Biroa za poštanske marke, Zavoda za izradu novčanica, od nekih eminentnih filatelističkih stručnjaka. Isto tako primiće i mišljenja filatelista po ovom pitanju. Tako će se stručno odrediti položaj ovakvih maraka u budućem katalogu. 6 Nadzorni odbor SFS — izvršio je pregled filatelističkog poslovanja i dokumenticije za 1971. god. pa obzirom da nije bilo primedbi nadamo se da će bilans SFS za 1971. biti na vreme odobren.

127