Filatelista

VI Isto, samo sa izvučenim kvadratom za žig na smeđem papiru. Upotrebljen je zadopisnicu br. 36.

VII Isto, samo bez kruga ili kvadrata za žig i sa tekstom »Portofrei« u donjem levom uglu. Adresne linije tačkaste, papir ružičast. Upotrebljen za dopisnicu br. 37.

VIII Isto, samo su adresne linije i krug za žig izvučeni. Upotrebljen za br. 38.

IX Tekst u gornjem delu glasi »>FELDPOSTKARTE« (većim slovima), sa izvučenim adresnim linijama i krugom za žig, belom papiru. Upotrebljen za br. 18.

Svi ovi folmulari u levom gornjem uglu imaju natpis »Pošilja« na više jezika, koji su pri preštampavanju poništeni dvema vertikalnim crtama ispod kojih je utisnuta reč »Pošiljač« ćirilicom ili latinicom. Osim toga, kod svih formulara tekst u gornjem delu poništen je vodoravnom crtom stupce, a kod formulara 1 i 11 izvršeno je, takođe vodoravnim crnim stupcem, poništavanje teksta i u donjem delu karte. Na folmularima sa »Portofrei« ova reč poništena je jednom vodoravnom crtom.

1918. Dopisnica bojne pošte (formular I) sa crnim | pretiskom u okviru preko kruga za žig „A,PJKABA / C. · Х. С./10 х/ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА"

1) 10x, crna, papir svetlo do smeđesiv 3.— 3.a) bez reči »DRŽAVA« u pretisku 40.— 40.—o

Po dužinama reči »DRŽAVA« i donjeg stupca rzlikujemo 6 tipova: Tip a b с а е | +" ” (u mm.) 1672 16 15%" 1472. 13 13 (veliko Ž) donji stubac (u mm.) 45 48 49'/2 45 45

Kod tipa c) leva crta je debela. Slovo »Ž« javlja se sa kvačicom ili bez nje. Poznata.·su oštećenja slova usled trošenja klišea, koja su najprimetnija kod reči »>DRŽAVA« koja se u nekim slučajevima sasvim cubi. Nalaze se dopisnice kod kojih je donji stubac vertikalno razdvojen, kao i dopisnice na kojima je razdvojena reč »HERCEGOVINA« (HERCEGOV INA).

PRAZNIK RADA PRVI MAJ SVIM ČLANOVIMA ČESTITA SAVEZ FILATELISTA SRBIJE

17