Filatelista

седника Тита, Општинске конференције ССРН Земуна и друштва филеталиста Београда, Земуна и Батајнице, а под покровитељством Савеза филателиста Србије. Изложбу је отворио друг Божа Вискић, начелник за просвету и културу Скупштине општине Земун. У пригодном говору поздравио је организаторе и излагаче а најлешше се изразио о организацији и садржају изложеног материјала. Истакао је да филателија прати историјска збивања нашег народа и као ретко која организација окупила је у своје чланство људе разних сталежа.

35 GODINA RADA FILATELISTIČKOG KLUBA OSIJEK

Prije 35 godina, tačnije 17. oktobra 1937. godine, grupa osječkih filatelista udarila je temelje prvoj samostalnoj filatelističkoj orgamizaciji u gradu Osijeku. Toga dana osnovan je FILATELISTIČKI KLUB OSIJEK. MeĐutim, još 1919. godine i kasnije u Osijeku je postojala. podružnica FHD, pa poslije toga neko vrijeme i podružnica Filatelističkog društva Zagreb, a sakupljanje maraka datira još i ranije. Obzirom na razvoj filatelija i ukazane potrebe za samostalnom filatelističkom organizacijom, odluku o fome Wdonijela je konstitirajuća skupština u oktobnu 1937. godine. Prema zapisniku osnivačke skupštine, istoj je prisustvovalo 27 članova, a za par dana makom 05nivanja u klub je pristupilo još 40 novih članova. Nadalje su odmah bili poduzeti koraci, da klub pristupi u članstvo tadašnjeg Jugoslavenskog Filatelističkog Saveza u Beogradu, a što je i učinjeno, U Osijeku je u to vrijeme izlazio i filatelistički časopis »BALKAN ECHANGE CLUB« za internacionalne skupljače i izmjenu ii međunarodno dopisivanje. 35 godina života i rada jedne društvene orgamizacije, u ovom slučaju Filatelističkog Kluba, nesummjivo je zapažena istonijska etapa, preko koje se ne može samo jednostavno prijeći. Zbog toga će je OsJečki filatelisti i dostojno obilježiti, jer taj period to i zaslužuje. Stvaranjem svoje prve samostalne organizacije, tadašnji filatelistički antuzijasti prišli su sistematskom i organizovanom Tadu, pa i danas svakodnevno svoje radove prošimuju i raspolažu zbilja vnmijednim i lijepim zbirkama maraka. Dakle dostojno su mastavili započeti rad а роја vijeka u podružnici, a pnije 35 godina u svome samostalnom

ruštvu.

ма U tom peniodu vremena u Osijeku Je održano više filatelističkih izložbi maraka, izdane niz prigodnih koverata i karata, upotrebljeno isto toliko pnrigodnih žigova, održano više filatelističkih susreta sa filatelistima pojedinih gradova. Održavaju se veze sa dnostranim filaа partnerima. Postoji međugradska i međunarodna saradnja itd.

Članovi Osječkog filatelističkog sluba, mogu biti ponosni, na SVOje prethodnike, koji su bili u stanju da izdaju i filatelističke časopise (Jugoslovenski filatelista — 1919. god. kao i časopis »Balkam« 1937. godine), a iz kojih se vidi rad i djelovanje ovoga filatelističkog društva. Za sve ono što je ostavljeno i učinjeno u prošlom vremenu od 35 godina i ranije, jeste draga uspomema za osječke filateliste, koju oni cijene i sa fakvim radom nastavljaju i danas.

Od svoga osnutka Filatelistički klub Osijek, bio je matični klub mnogih filatelista Slavonije. Dobre drugarske veze bile, su od početka djelovanja kluba, pa su se održale i do danas sa filatelistima Zagreba, Beograda, Sarajeva, Splita, Novog Sada, Subotice, Sombora i niz drugih gradova. Filatelistički klub Zagreb, kada je slavio svoju 40 godišnjicu, dodijelio je Filatelističkom klubu Osijek — upravo za te dru-

8