Filatelista

• Поводом Божићних и Новогодишњих празника рачуна се да ће ове године око 50 држава издати своје пригодне серије марака. Ова тематика постала је врло популарна у свету због својих мотива који представљају уметничке рукотворине из ранијих векова. Сакоји представљају уметничке рукотворине из ранијих векова.

е Заједница ПТТ издала је решење о доштампавању пригодно-пропагандне марке „Поштански број“ (Кат. бр. 1323) као и серије марака од 25. 11. 1968. издате поводом нове 1969. године (Кат. бр. 1185, 1186). Код доштампаних марака неће бити никаве разлике те ове марке неће ни добити нове каталошке бројеве.

e За 1974. годину већ су највљене међународне филателистичке изложбе од стране секретаријата Међународне филателистичке организације: »зфоскћоштаа« (Шведска) и „Интернаба" (Швајцарска). За 1975. годину. Француска је пријавила своју изложбу у Паризу.

е За недавно одржане Олимпијске игре у Минхену новчана помоћ Министарства пошта за организацију ових игара износи 27 милиона западнонемачких марака(140) милиона нових динара). Ово је приход од продатих пригодних марака посвећених Олимпијади. Ове марке су продаване са доплатним вишком од 1968. до 1972. год.

е Аустрија — Поводом прославе 400-годишњице чувене у свету шшанске школе јахања, Поштанска управа издала је 30. августа, један блок који садржи 6 марака са приказом разних момената дресуре коња. Номинална вредност блока је 17. — шилинга- а већ истог дана у откупу, овај блок је достигао цену од 25— шилинга. За наше филателисте много је важан моменат који је дошао у време изласка овог блока, да је нагло порасло интересовање за југословенску серију марака са коњима из 1969. године. Нарочито је тражена, као посебан комад марка од Дин. 1,25 која приказује липицанера. Према тако појачаном интересу може се очекивати већа потражња ове серије из иностранства а са тиме ће се свакако повећати и њена цена.

Ф Свакако мали број филателиста зна да и баштовани имају своје организације и свој међународни конгрес у овој години. Ови радни људи везани за земљу и своје производе проговориће на том конгресу као и сви велики произвођачи о својим проблемима и успесима. Пропаганда за њихову делатност, организацију и конгрес, нашла је места и у филателији. Тако је Аустрија у августу месецу ове године издала марку посвећену овом конгресу а вероватно да ћеи друге земље имати своја издања.

е Отпрема марака у поштанским пошиљкама за иностранство. На основу Наредбе о престанку важности Наредбе којом је била регулисана размена поштанских марака са иностранством (Сл. лист СФРЈ 9/66) сви корисници поштанских услуга без разлике филателисти и нефилателисти могу слободно отпремати поништене и непоништене марке (домаће и стране) у поштанским пошиљкама за иностранство, према позитивним царинским прописима, све писмоноше пошиљке ук ојима се у иностранство шаљу поштанске марке, без обзира на количину, поште морају подносити на царински преглед јер се исте сматрају робом.

е Новинско-издавачко предузећа „Борба" — Цинкографија израђује све пригодне непокретне жигове као и разна клишеа под повољним ценама. Наша друштва уколико имају потребе нека се са оригиналним цртежом (сликом) обрате на адресу канцеларије СФС.

е На дан 7. новембра тг ., у Земуну је отворена филателистичка изложба под називом „Тито и Револуција". Ова изложба организована је у сарадњи Одбора за прославу 80-тодишњице рођења Пред-

7